D urant la campanya electoral, la candidatura que vol repetir el desastrós mandat d'Artur Mas ha impedit que es pogués dir ni un sol mot sobre la destrucció de la sanitat pública. Persones que conec han anat a mítings de Romeva no pas perquè els causés cap atracció sinó per veure si podien colar alguna pregunta sobre l'aniquilació sanitària que la seva candidatura vol amagar, mentre, per descomptat, acaba d'arrasar-la fins a les arrels.

Les seves preguntes, presentades per escrit, no van passar la censura prèvia, malgrat ser d'un to deliberadament suau. Jo ja he escrit mil cops que es tracta d'un tema crucial pel pujolisme, en afectar de ple al finançament polític partidista. També vaig reproduir una excel·lent interlocutòria del jutge competent, en el marc de l'al·lucinant i gravíssim cas Innova.

Però, ves per on, resultà que el crucial tema sanitari s'invità a la fi de la campanya electoral. Un adagi francès afirma "fes fora el que és natural i aquest retorna al galop". Ha retornat en forma de "l'imminent acomiadament d'una trentena de persones dels Centres de Salut de les poblacions amb més habitants del territori", segons afirma un comunicat urgent del sector sanitari de la Confederació Sindical del Treball (CGT).

Precisa que ahir mateix al matí, en no ser festiu, es van fer reunions en alguns Centres d'Atenció Primària de l'ICS per comunicar que els afectats "deixaran de treballar a finals d' aquest mes". Per l'independentisme, això no és arribar i moldre sinó fer-ho abans d'arribar. Es va a votar avui diumenge i dilluns, dimarts o dimecres es posen al carrer 35 membres del personal sanitari públic. Mostro com continuen fent el mateix.

El sindicat esmentat precisa que en realitat és un ERO, "que tornen a amagar com a finalització de contracte". Afirma que afectarà uns 25 professionals de salut del municipis de la zona Delta -L'Hospitalet, el Prat, Castelldefels, etcètera- i una desena del Baix Llobregat centre -Esplugues, Cornellà, Sant Vicenç dels Horts, Sant Joan Despí, etcètera-. Junqueras és l'alcalde de Sant Vicenç dels horts. En dirà alguna cosa? Callarà?

Com que el Baix Llobregat queda una mica lluny, es pot trobar a Girona mateix una bona prova de la insolència sanitària de Mas i els seus. És en un local que sembla ocupat o usat per l'ANC, a mitja dotzena de portes de l'Ajuntament de Girona, al carrer Ciutadans, passats la botiga de roba Moda i la de comestibles Moriscot. Allí hi ha un cartell que pretén resumir en divuit línies com volen solucionar els problemes de la sanitat catalana. Sembla que se'n fotin.

Finalment, afegiré algunes dades sobre la situació preelectoral. Fonts professionals molt serioses em diuen que hi ha hagut i hi podria continuar havent, ahir a la tarda, el que a les Borses en diuen "efectes de dent de serra", és a dir pujades i baixades. Cap font no creu que la insòlita candidatura de Mas pugui assolir la majoria absoluta, si no és amb els vots de la CUP, i encara. Tampoc es fàcil ensumar qui finalment serà el candidat real a la presidència de la Generalitat. Hi ha més caps que barrets dins la macedònia política de Mas. Dos altres aspirants a tot són Romeva i Junqueras. Encara que costi de creure una font de CDC, i seriosa, em diu que Mas podria promoure que Neus Munté fos presidenta de la Generalitat per un breu període. No arribo a poder-m'ho creure. Fa riure.

Tampoc no he trobat a ningú que cregui que hi pugui haver cap mena d'aldarull avui al vespre. Estaran massa enfeinats a vigilar-se els uns altres. O potser a plorar. Avui moltes alternatives romandran obertes. Continuaran estant-ho fins a les eleccions generals i probablement durant força més temps. Continuarà viva la comparació popular del "procés" amb un molt més simpàtic hàmster.

Tothom estarà cansat -com els hàmsters en donar voltes dins la roda que sol haver-hi en les seves gàbies- però continuarem estant en el mateix lloc. O una mica més empastifats i ensorrats.