El cap de llista del PSC per Girona a les eleccions de diumenge, l'escalenc Rafel Bruguera, afirma que els socialistes catalans estaran al costat del Govern de la Generalitat i el Parlament per a reivindicar la nació catalana però avisa que "en l'intent de construir un estat es pot perdre la possibilitat de construir una nació", en referència a la declaració unilateral d'independència. "Un no és independent perquè ho digui, perquè ho proclami; ho és perquè els altres t'ho reconeixen. Una independència sense acord seria un suïcidi col·lectiu en el qual no podem estar d'acord. Per això creiem que la solució d'un acord, d'un pacte que reconeixi la identitat catalana en el marc d'un projecte comú amb els pobles d'Espanya, és el camí més favorable per a un futur pròsper per al nostre país. No hi pot haver solució si no hi ha acord", ha valorat el candidat, que ha fet campanya a la Bisbal acompanyat pel portaveu municipal Òscar Aparicio.

"Per construir un estat no trobarem aliats enlloc, ni a Espanya ni a Europa. Per a construir una nació sí. I en aquest escenari els socialistes fem per un amb el govern per aconseguir la màxima llibertat per a Catalunya", ha seguit el candidat socialista. Bruguera ha volgut distanciar, en aquest sentit, la visió simplista i reduccionista del PP de la del PSOE, que està disposat a afrontar la revisió i la reforma de la Constitució per encaixar Catalunya a l'Estat amb el màxim reconeixement per a la seva diferència. "No és cert que el PSOE sigui el mateix que el PP. El PP és un partit de drets i el PSOE és una opció clarament d'esquerres que no practica retallades de drets socials i de drets fonamentals de la ciutadania, que no privatitza i que no té la tendència a la recentralització de les forces conservadores espanyoles".

A la Bisbal, Bruguera ha visitat l'exposició La infància del PSUC (1936-1939). El retorn dels papers de Salamanca que li ha servit per exemplificar la diferència entre el que representa el PP i el PSOE. "Al Senat, el dia que es va votar el retorn dels papers a Catalunya, els tres senadors socialistes de Salamanca van ser a la Cambra i van votar-hi a favor, sabent que s'enfrontaven a no sortir escollits en les eleccions següents per l'agitació social que havia alimentat el PP a l'entorn de la ubicació de l'arxiu, amb finalitats estrictament electoralistes. Ho van fer perquè creien en la legitimitat de la reivindicació de Catalunya. Aquesta és una de les diferències essencials entre el PSOE i el PP"

El PSC reclama per a Catalunya tot el contrari del que pretén el PP: "Volem recuperar l'estat del benestar i els drets civils arrabassats per la dreta del PP i defensem la sanitat i l'educació pública com un element fonamental per al desenvolupament de la nostra societat i per a la construcció d'un nou Estat diferent a l'actual". Bruguera ha recordat que el PSOE va votar a favor de l'Estatut, va complir la Disposició Adicional 3ª de l'Estatut tots els anys que va estar al govern per corregir el deute històric en inversions i infraestructures a Catalunya.