Els Mossos d'Esquadra van detenir 14 persones presumptament integrants d'una banda que es dedicava a robar cable de coure, en especial de la línia fèrria del tren d'alta velocitat (TAV), a subestacions elèctriques i en instal·lacions fotovoltaiques de tot Espanya, que van causar pèrdues valorades en uns 450.000 euros. Les detencions es van produir el passat dia 16 de setembre, després d'una investigació en la qual van participar efectius dels Mossos i de la Guàrdia Civil.

Els Mossos van informar ahir que els robatoris en les línies del TAV era de coure denominat DCO (Detector de Caiguda d'Objectes), que alerta el conductor del tren dels objectes caiguts en la via a l'entrada i sortida de túnels, perquè tingui temps de reduir la velocitat i evitar accidents. La policia catalana va assegurar que aquests robatoris posaven en risc la seguretat ferroviària, ja que el conductor no rebia la senyal i havia de reduir la velocitat, endarrerint l'arribada dels trens.

Estructura jeràrquica

La Guàrdia Civil, que estava investigant un grup que operava amb el mateix sistema, i els Mossos van crear un grup d'investigació conjunt per trobar aquesta banda i el passat dia 16 van aconseguir detenir els 14 presumptes delinqüents, deu d'ells de nacionalitat romanesa i quatre de dominicans. El grup estava format per 23 persones i tenia una estructura molt jerarquitzada al voltant de dos grups: el primer d'ells es dedicava al robatori del coure i estava format per ciutadans romanesos que residien a l'Hospitalet de Llobregat; i el segon estava integrat pels quatre dominicans, que regentaven els negocis de ferrovelleria on anava a parar el material sostret, ubicats a l'Hospitalet. Els Mossos imputen a tres dels detinguts sis robatoris amb força i un furt en instal·lacions fotovoltaiques i horts solars de Valladolid i Zamora i a tots ells els delictes de robatori amb força i pertinença a organització criminal.

Els jutges de guàrdia de l'Hospitalet i de Martorell que es van fer càrrec dels detinguts van ordenar l'ingrés a la presó dels 10 ciutadans romanesos.