Cadascú té clara la postura de les sigles que representen. Els caps de llista gironins s'han enrocat en les posicions sobre el futur de Catalunya al debat de les televisions locals. Els candidats no s'han mogut ni un mil·límetre a l'hora de defensar independència, unionisme, federalisme o referèndum. Discrepàncies entre JxSí i la CUP sobre si Mas ha de ser president, xocs entre Salellas i Vidal per si es pot pactar un referèndum amb l'Estat o enfrontaments entre PPC i Unió per les inversions a Catalunya han centrat el primer bloc, dedicat a la independència. Al segon, han debatut polítiques socials i econòmiques. Bona part del temps l'ha consumit la discussió sobre si les pensions estaran garantides.

La campanya electoral enfila l'última setmana i els caps de llista gironins tenen clar què decantarà el vot aquest proper 27-S. Per això, al debat de les televisions locals, les postures d'uns i altres sobre el futur de Catalunya han centrat bona part de les intervencions. No només, com és obvi, les del bloc dedicat a la independència. A l'hora de parlar més del dia a dia, els candidats també han aprofitat els idearis del Sí, el No o les terceres vies i els han aplicat per defensar polítiques socials i econòmiques.

Darrere les càmeres d'aquest nou cara a cara hi havia TV Girona, TV Olot, TV Ripollès i TV Costa Brava. Les quatre televisions han organitzat el debat, que també ha comptat amb el suport del diari El Punt Avui i la col·laboració de l'emissora FeM Girona.

D'entrada, el bloc dedicat a la independència. Després de les intervencions inicials -el missatge de cadascun, a aquestes alçades, ja és clar- els set caps de llista s'han anat provocant entre ells. Cap, però, tot i les discrepàncies o els xocs frontals, s'ha mogut ni un mil·límetre d'allò que defensa per al 27-S.

Els candidats de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, Lluís Llach i Benet Salellas, s'han enfrontat sobre qui ha de ser el nou president després dels comicis. "Una cosa és el Parlament i l'altra és el Govern, i a l'hora d'investir no farem fetitxismes: la independència depèn del poble de Catalunya i no del senyor Mas", ha dit Salellas.

Llach, per la seva banda, ha demanat deixar "aquesta mena d'obsessió" que els diferents caps de llista tenen amb Artur Mas, i ha donat una resposta clara. "Si Junts pel Sí obté la majoria, farem Mas president, perquè aquest és l'acord al qual hem arribat Convergència, ERC i els independents que anem a la candidatura", ha dit el número 1 de JxSí.

Front comú en oposició al referèndum

Tot i discrepar sobre qui ha de ser la cara visible del Govern -Salellas ha proposat Forcadell- tant JxSí com la CUP han fet front comú a l'hora de defensar la independència davant l'opció del referèndum. I aquí, qui ha rebut de les dues bandes ha estat el cap de llista de Catalunya Sí Que Es Pot, Marc Vidal.

"Nosaltres diem independència Sí, però només si els catalans així ho decideixen en un referèndum que no sigui un simulacre", ha dit Vidal. "Volem arribar a Ítaca, però no ho volem fer sols com li va passar a Odisseu, a qui només coneixia el seu gos", hi ha afegit el candidat.

Benet Salellas ha respost Vidal dient-li que, per a la CUP, un referèndum seria "repetir pantalles". I més encara si s'ha d'emmarcar dins la legalitat espanyola. "Nosaltres aquí no hi juguem", ha dit l'advocat gironí, que també ha reptat el cap de llista de CSQEP a "posar data" per a la consulta que ells proposen. Per la seva banda, Lluís Llach s'ha remès al seu poble, Verges, a l'hora de contestar Vidal. "Allà cada any hi fem la processó, i el que em proposa vostè és una autèntica pujada al calvari", ha dit.

Qui també ha esgrimit l'argument del referèndum, lligat això sí a la necessitat d'un pacte fiscal, ha estat el cap de llista d'Unió, Xavier Dilmé. "Vull creure que el 27-S no seran unes eleccions de bàndols, sinó que també hi haurà lloc per al centralisme; nosaltres som els catalanistes de sempre i reivindico el vot de la gent que tradicionalment ha votat CiU, que vol que les coses es facin bé i evitar el trencament", ha subratllat.

Llach, però, li ha retret que utilitzés els mateixos arguments que "ara fa vint anys". I ha afegit, amb to sorneguer: "Quant ha de durar això? Li recordo que ja tinc 67 anys i no disposo de temps".

El cap de llista del PSC, Rafel Bruguera, ha fet bandera de la necessitat de buscar un nou encaix dins l'Estat amb el federalisme com a solució. "Volem construir una Catalunya millor dins una Espanya diferent; no volem canviar de passaport sinó de Govern", ha insistit. Per a Bruguera, el 27-S ha de servir per "fer fora la dreta" de la Generalitat com a avantsala "del canvi" que hi ha d'haver a Madrid el desembre.

Per la seva banda, tant el cap de llista del PPC com el de Ciutadans (C's) s'han mantingut ferms en la crida a l'unionisme. Tots dos reiteren que una Catalunya fora de la Unió Europea no sobreviuria, perquè això seria "catastròfic" per a l'economia. "La independència ens portaria a un escenari de crisi, de manca de recursos i d'enfrontament entre les persones", ha criticat Millo. Jean Castel ha reforçat la idea assegurant que es trencarien vincles familiars. "Catalunya és una autonomia i també és la terra de la resta d'espanyols; si hi ha d'haver dret a decidir, han de poder votar tots", ha dit.

Les pensions, garantides?

El segon bloc del debat s'ha centrat en desgranar i debatre propostes en polítiques socials i econòmiques. Inevitablement, la qüestió nacional ha impregnat, de nou, els arguments dels candidats. Fins al punt que bona part dels minuts s'han consumit en debatre si les pensions estaran garantides o no després del 27-S. També hi ha hagut un segon eix de discussió, centrat en la inversió i el finançament que li cal a Catalunya per poder estructurar polítiques sanitàries i educatives.

Tot i que bona part dels candidats, com Llach, Bruguera o Dilmé han instat a "no fer demagògia" o a "no frivolitzar" sobre les pensions, aquest no ha trigat a ser un tema de contraposició aferrissada d'idees. El cap de llista de JxSí ha assegurat que una Catalunya independent podria, fins i tot, millorar les pensions. "Si hi ha més ocupació i es cobra més, les pensions no poden perillar", ha afirmat Llach.

Millo no ha trigat en replicar. "Hi ha menys atur però amb un dèficit com el que hi ha no es poden pagar, actualment només es cobreixen el 65% de les pensions", ha assegurat el candidat. En la mateixa línia, Castel també ha usat el dèficit com a escull insalvable i ha negat que sigui un discurs que busqui generar por entre els més vulnerables per evitar que votin opcions independentistes.

Bruguera ha recriminat al cap de llista del PPC que el govern de Mariano Rajoy hagi "dilapidat la meitat" dels més de 60.000 MEUR que va deixar Rodríguez Zapatero a la guardiola de les pensions. "Si continuem així, l'any 2019 ó 2020 s'hauran acabat els diners", li ha engegat Bruguera a Millo.

Per la seva banda, Xavier Dilmé i Benet Salellas han protagonitzat una batalla dialèctica quan el cap de llista d'Unió ha vinculat "el problema de les pensions" com una conseqüència directa de "la baixa natalitat". El candidat de la CUP li ha retret que digués aquesta "bestiesa" quan a Catalunya l'atur juvenil supera el 50%. "Per sostenir les pensions cal que els joves puguin treballar amb feines dignes i de qualitat; no vinguem amb idees velles", ha respost.

El cap de llista de CSQEP s'ha aliat en aquest punt amb Benet Salellas. Per a Vidal, la recepta per assegurar les pensions passa per generar ocupació. "El sistema depèn directament de la gent que hi ha treballant", ha recordat.

"Volem el pa sencer, no les engrunes"

En el debat organitzat per les televisions locals les propostes per al territori han estat inexistents. Els caps de llista s'han remès a les grans xifres a l'hora de justificar -o criticar- les inversions a comarques gironines. "A les comarques gironines, l'Estat ha invertit 65 MEUR mentre que només la Nestlé n'hi ha invertit 100; quasi que prefereixo que em governin els suïssos", ha dit Lluís Llach. "Estem en una depauperació absoluta dels recursos de l'Estat a Catalunya", ha afegit el número 1 de JxSí.

Millo, per contra, li ha recordat que l'executiu del PP ha destinat "més de 49.000 MEUR a Catalunya en els darrers tres anys" i que això "són diners suficients per atendre les necessitats". "Si no n'hi ha hagut prou és perquè s'han prioritzat altres coses que no siguin les persones", ha criticat. Per la seva banda, Bruguera ha recordat que "en època de l'injuriat tripartit" les inversions de la Generalitat a comarques gironines van arribar als 250 MEUR. I també s'ha afegit a les crítiques dient que CiU no ha prioritzat les inversions en sanitat i educació.

El cap de llista de la CUP ha instat a deixar de discutir sobre xifres, apostant per un nou model basat en la sobirania plena de Catalunya a l'hora de gestionar els recursos. "Volem el pa sencer, no les engrunes", ha subratllat Salellas.

Xavier Dilmé ha culpat l'Estat de l'ofec que pateixen les arques catalanes. "La Generalitat ha fet el que ha pogut amb els recursos que tenia; és sorprenent que el partit que ens té encaixats en dèficits estructurals parli ara de destinar més recursos a Catalunya", ha dit, en referència al PPC.

Vidal ha recordat que a l'hora d'impulsar l'economia és fonamental derogar la reforma laboral i aprovar una fiscalitat més justa. Per últim, el cap de llista de C's ha recordat que a la demarcació hi ha més de 43.000 aturats i que "aquesta llista no diferencia entre independentistes i no independentistes".