Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir una desena de persones en l'operació contra el blanqueig de capitals que van dur a terme a Vic, Olost (Osona) i Santa Maria d'Oló (Moianès). Precisament en aquesta darrera localitat, s'hi van arrestar cinc dels detinguts, que són membres d'una mateixa família natural d'Armènia i que viuen des de fa deu anys en una masia de la seva propietat de 17 hectàrees de terreny. Els agents van fer, en total, set entrades i registres, sis a Catalunya -incloent-hi els d'Osona i el Moianès- on van detenir nou persones de nacionalitat armènia i un altre en un despatx professional de Madrid, on van arrestar un ciutadà espanyol.

Segons va explicar l'intendent portaveu dels Mossos, Xavier Porcuna, la investigació es va iniciar l'any 2012, quan la policia va detectar activitat de la màfia armènia a Catalunya i va determinar que els sospitosos estaven relacionats amb «màfies de l'Europa de l'est». No va concretar, però, amb quin tipus de societats realitzaven aquest delicte. El control de l'organització, segons van apuntar fonts properes al cas, presumptament estaria ubicat als Estats Units.

Segons va remarcar Porcuna, els detinguts haurien blanquejat a Espanya almenys 30 milions d'euros procedents d'altres màfies de l'est d'Europa i la seva activitat estaria relacionada amb múltiples activitats comercials. «A partir de la investigació i de les diligències dels detinguts, podrem desgranar l'operativa i enginyeria econòmica que ha permès a aquesta banda dur a terme els fets delictius», va afirmar Porcuna, que va reconèixer que encara es desconeix el «modus operandi» del grup. Els detinguts estan acusats dels delictes de blanqueig de capitals, evasió fiscal i pertinença a grup criminal. La investigació segueix oberta.