L'Ajuntament de Barcelona preveu destinar més de 10 milions d'euros a polítiques d'asil i la seva alcaldessa, Ada Colau, visitarà les zones de trànsit de refugiats i ciutats d'acollida a Europa, abans que acabi aquest any. L'alcaldessa va anunciar aquestes iniciatives en una roda de premsa en la qual va explicar les primeres actuacions municipals en la crisi dels refugiats. Colau va assegurar que Barcelona està preparada per acollir fins a 4.000 refugiats, i que «el que falta és que es permeti que arribin a la ciutat», si bé va voler aclarir que es descarta que es distribueixin per cases particulars. Els 10 milions amb els quals Colau preveu ampliar la partida pressupostària de cooperació per destinar-los a entitats que estan treballant al terreny i a zones de trànsit de refugiats sortirien del superàvit que s'ha generat fins ara en el pressupost municipal, va dir l'alcaldessa.

Colau va puntualitzar que les seves visites a les zones de trànsit i a les ciutats que estan assumint l'acollida «no són per caprici ni per anar de viatge, sinó perquè fa falta reacció immediata. Començarà a fer fred al centre d'Europa i la situació s'agreujarà».

Programa de suport de la UB

D'altra banda, la Universitat de Barcelona (UB) ha creat un programa específic per acollir estudiants refugiats sirians, que s'estima que podrà beneficiar un centenar de joves, una vintena dels quals disposarà d'habitatge gratis. El programa de suport consisteix en la subvenció del 100 per cent del cost de la matrícula, la possibilitat de fer cursos gratuïts de 40 hores de cultura i llengua catalana i castellana així com assessorament legal.