Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident de la Generalitat de Jordi Pujol, es va emportar a Panamà la fortuna que havia acumulat a Banca Privada d'Andorra (BPA) utilitzant exactament la mateixa xarxa de testaferros que va usar l'exconseller delegat de l'entitat financera Joan Pau Miquel Prats per ocultar 8,1 milions d'euros en actius. Miquel Prats no només hauria amagat al BPA el resultat de més de tres dècades de corrupció del clan Pujol, sinó que també va poder facilitar després a la família una via d'escapament per impedir que la Justícia espanyola localitzés els seus dipòsits i els requisés, segons El Confidencial.

Miquel Prats va ser detingut per la Policia andorrana el passat 13 de març, només unes hores després que la secció d'investigació criminal del Departament del Tresor dels Estats Units acusés el BPA d'«estar involucrat en el rentat de diners internacional» i vinculés l'entitat amb organitzacions criminals russes, xineses i veneçolanes. Des de llavors, l'exdirectiu roman en una presó del Principat acusat de blanquejar capitals de forma continuada en seu bancària per a la trama que liderava l'empresari xinès Gao Ping.

L'ombra de Miquel Prats també gravita sobre el clan Pujol. La investigació sobre la saga del fundador de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) ja ha permès acreditar que almenys cinc membres de la família van realitzar al desembre de 2010 i gener de 2011 diversos ingressos per valor de 3,4 milions d'euros a l'entitat andorrana en què treballava el directiu ara empresonat. Després d'aquesta revelació, l'exmolt honorable va admetre públicament que havia amagat durant anys una suposada herència familiar.

Però Miquel Prats tindria un vincle addicional amb els Pujol. El rastreig del patrimoni de l'exconseller delegat de BPA el situa darrere d'una societat amb domicili al número 630 de l'Avinguda Diagonal de Barcelona, ??Silkinvest SL. Es tracta d'una mercantil que, tot i no tenir empleats, disposa de 5,5 milions d'euros de capital social i 8,1 milions d'euros en actius declarats. A més, és propietària d'altres cincs societats limitades, Must of Wines, Irmileto, Safilux, Equuleus i Sadurinvest, amb interessos en diferents sectors.

Suposadament, Pau Miquel exerceix únicament a Silkinvest el paper d'administrador, però la presència de dos familiars en la societat i l'ombra de testaferros el vinculen directament amb la propietat del holding. Com va informar El Economista, el 100% de les accions de Silkinvest pertany a la mercantil Feynman Investments Corporation, una empresa dirigida per homes de palla i domiciliada a Panamà, un dels territoris més utilitzats per les grans fortunes espanyoles per poder ocultar el seu patrimoni a la Agència Tributària.

El mateix bufet d'advocats

Amb tot, la clau és el nom de l'agent que es va encarregar d'inscriure Feynman al Registre Mercantil de Panamà. Segons consta en els documents oficials, la trama que amaga el veritable propietari de Silkinvest va ser dissenyada i executada pel despatx d'advocats Alemán, Cordero, Galindo & Lee, precisament el mateix bufet que va intervenir en la creació de la Fundació Kopeland, l'entitat panamenya que hauria utilitzat Jordi Pujol Ferrusola per transferir al país centreamericà gran part dels fons que ocultava a BPA.