El president del Govern, Mariano Rajoy, va advertir ahir al president de la Generalitat, Artur Mas, que ni ell ni ningú del seu Executiu permetrà que es trenqui la unitat d'Espanya i que existeixen mecanismes per evitar que això passi. Rajoy va llançar aquest missatge a Mas en la seva intervenció a la reunió que va mantenir al Congrés amb els diputats i senadors del PP per analitzar els reptes de les eleccions catalanes i de les generals de final d'any. El president també va criticar una vegada més les actuacions del PSOE, que va qualificar de «veritablement incomprensibles».

Paralel·lament la presidenta del PP Català Alícia Sánchez-Camacho, aprofitant l'inici del curs escolar català, va avisar que els «socis» d'Artur Mas a Junts pel Sí «volen suprimir l'escola concertada» a Catalunya, per això va advertir sobre els riscos en la defensa tant d'aquest model com del de l'escola pública si la candidatura de Mas guanya el 27-S. Sánchez-Camacho també va acusar el Govern de Mas de gastar els recursos de la Generalitat «en ambaixades, en la celebració del Tricentenari» o bé «en el procés independentista».

La vicesecretària d'estudis i programes del PP, Andrea Levy, va dir que «si Pedro Sánchez deixa les ambigüitats, podrem anar junts a un govern alternatiu (a Catalunya) o plantejar opcions alternatives» a les formacions independentistes.