El president de la Generalitat i número 4 per Barcelona, Artur Mas, va demanar el vot massiu per a Junts pel Sí el proper 27-S. «S'han d'omplir les urnes i s'ha de fer amb el Sí, perquè si s'omplen d'una altra manera, tururú, s'ha acabat la història», va advertir Mas. També va assegurar que, després d'aquesta «no tindrem cap altra oportunitat en molt de temps».

En referència a la CUP, Artur Mas va assenyalar que hi ha «altra gent que també defensa el Sí», però va voler posar de relleu que només JxSí llança «un missatge clar a Europa i al món». «De què servirien tantes mobilitzacions si quan tenim l'oportunitat de decidir no ho fem d'acord amb allò que han significat?», es va preguntarMas, en referència a les últimes Diades. I ell mateix es va donar resposta: «La mobilització ja l'hem feta, la de sortir al carrer, i ara la data clau és la del 27-S». Junts pel Sí (JxSí) va aplegar més de 2.000 persones ahir al vespre a la plaça del Torín d'Olot. Sota una estelada onejant permanentment, el míting va comptar amb les intervencions dels números 2, 4 i 9 per Barcelona, Carme Forcadell, Artur Mas i Marta Rovira.

El president de la Generalitat també va apel·lar al llegat de totes les generacions que han lluitat «en pitjors condicions que nosaltres, molt més dures i adverses» per fer possible l'estat propi. El president català va reivindicar a catalans que en el passat que s'han deixat «la pell i la vida» per «arribar al punt en el qual estem» i que «mereixen un gran respecte».

Però a partir d'aquest moment, va incidir, «també es tracta de mirar cap endavant i pensar en generacions futures», va dir Mas. I hi va afegir: «El repte d'avui és que, quan aquestes generacions del demà mirin enrere, puguin dir que la gent del 2013, el 2014, el 2015 i el 2016 van fer un gran servei a Catalunya, i el van fer per a molt de temps».

A més a més, Artur Mas va afirmar que una Catalunya independent podria tenir els nivells d'atur de països com Àustria, Dinamarca o Islàndia: «No és impossible, no hi ha una maledicció bíblica sobre nosaltres que ens impedeixi aspirar a millors nivells d'ocupació i benestar», va assenyalar. Però el número quatre de Junts pel Sí per Barcelona va remarcar que «barrejats amb el conjunt de l'Estat» els catalans no podran aspirar a tenir aquests nivells d'ocupació.

La número dos de Junts pel Sí per Barcelona, Carme Forcadell, va replicar al ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, que els catalans fa «molts anys» que s'estan «suïcidant dins de l'Estat espanyol» i per això «volen sortir-ne». Forcadell va replicar així al ministre Margallo, que havia afirmat que la seva ambició, amb la seva proposta de reforma de Constitució, és la d'evitar «a aquestes alçades del partit un suïcidi de Catalunya».

El suïcidi dins d'Espanya

«Els catalans i catalanes fa molts anys que ens estem suïcidant dins de l'Estat espanyol i per això volem sortir», va respondre Forcadell. L'expresidenta de l'ANC ha denunciat que l'Estat «insulta, amenaça i humilia» Catalunya però ha assegurat que això ja «s'ha acabat», ja que el 27S «votarem i guanyarem», va augurar.

Forcadell va assegurar que «no hi ha arguments contra la independència de Catalunya» més enllà de qüestions identitàries de catalans que se senten espanyols, als quals ha garantit que en una Catalunya independent no se'ls demanarà que renunciïn a la seva identitat.

Per la seva part, Rovira va remarcar que la «revolució» que succeeix a l'Estat passarà el 27S, perquè els catalans decidiran llavors a les urnes el seu futur: «I per a nosaltres, decidir el 27S és decidir independència. Quina opció política ens queda?», va dir la republicana, que va denunciar que l'Estat dóna l'«esquena» als catalans.

El cap de llista de Junts per Girona, el cantautor Lluís Llach, finalment, va afirmar: «si inflem les veles del vaixell i el portem a bon port tindrem un futur lluminós».