La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, va explicar ahir que de moment es mantenen els plans per convocar, a l'octubre, 60 noves places per dotar de més personal la incipient Hisenda catalana. Després de la reunió d'ahir del govern de la Generalitat, Munté va dir que, malgrat la suspensió cautelar de la Llei de l'Agència Tributària de Catalunya, que preveu que funcionaris de l'Estat puguin integrar-se en cossos tributaris de l'administració catalana, el procés per ampliar la plantilla de tècnics i inspectors tributaris de la Generalitat «no es frena».

Munté va evitar ser contundent a l'hora d'aclarir si, en cas que les al·legacions que presenti la Generalitat a la suspensió cautelar siguin rebutjades, el procés de selecció de personal quedaria alterat o seguiria igualment el seu curs. Mentre no hi hagi una resposta del TC a les seves al·legacions, el Govern continuarà «treballant», des de la convicció que la llei suspesa entra dins la «legalitat absoluta».

Reaccions del Govern

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va emplaçar aquest dimarts a la Generalitat i especialment a la vicepresidenta del Govern, Neus Munté -que és qui va acusar dilluns l'executiu espanyol d'asfixiar Catalunya- a «complir i respectar» la suspensió cautelar de l'ampliació de la Llei de l'Agència Tributària dictada pel Tribunal Constitucional. «Així és com són les regles del joc en aquest país», va dir la vicepresidenta, que va acusar la Generalitat de fer una política de fets consumats. Segons Sáenz de Santamaría, el recurs del Govern espanyol contra la llei té com a finalitat «preservar la igualtat dels ingressos públics». En declaracions als passadissos del Congrés dels Diputats, Sáenz de Santamaría va assegurar que l'executiu espanyol va recórrer al TC contra l'Agència Tributària perquè considera que era un pas «contrari a la llei i a la convivència entre institucions a Catalunya».

«El Govern va recórrer aquesta llei perquè pensàvem que era un pas que anava en contra de la llei i era contrari a la convivència d'institucions a Catalunya. Que atenguin aquesta petició és un pas important», es va felicitar als passadissos del Congrés. Per a la vicepresidenta, la Generalitat sempre intenta superar «metes volants» per aconseguir els seus fins i per això considera positiva la resolució del Tribunal Constitucional.

Segons la vicepresidenta el fet que els magistrats atenguin aquesta petició de suspensió que demana el govern espanyol (un fet que es produeix de manera automàtica quan qui recorre és l'Estat) és un «pas important».«Al final la Generalitat sempre va treballant en metes volants i en anar fent un pas més per aconseguir determinades finalitats», va afirmar abans d'assegurar que cal «respectar en aquest àmbit la tasca de les diferents agències tributàries» perquè «estem parlant d'ingressos públics que garanteixen la igualtat en la prestació de serveis».

«De la mateixa manera que el govern d'Espanya ha procurat que els ciutadans de Catalunya, tot i la mala gestió de la Generalitat, tinguessin suficient finançament per pagar-se els seus medicaments o altres serveis públics, volem preservar aquesta igualtat d'ingressos públics i la seva gestió», i «per això ho vam recórrer», va dir la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

Munté replica a Santamaría

La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, va acusar ahir l'Executiu de Mariano Rajoy de ser qui «incompleix nombroses sentències del Tribunal Constitucional (TC) en matèries molt sensibles» i va ironitzar: «Cal tenir coratge per demanar-nos a nosaltres que acatem».

«Cal tenir coratge per demanar al Govern que acati les decisions del TC quan és el Govern espa?nyol qui incompleix sistemàticament sentències», va contestar Munté, que va denunciar l'incompliment, els últims anys, de «més de deu sentències» relacionades amb afers socials. En concret, la suspensió cautelar afecta la Llei de l'Agència Tributària de Catalunya, que ?preveu que funcionaris de l'Estat puguin integrar-se en cossos ?tributaris de la Generalitat. Munté va emplaçar Sáenz de Santamaría a explicar per quin motiu aquesta segona llei va ser aprovada pel Parlament «sense cap vot en contra, ni tan sols el del PP», i malgrat això el Govern central va presentar recurs.

També la va reptar a justificar aquest recurs davant el sector audiovisual català, que «perdrà la possibilitat d'uns ingressos indispensables» per al seu futur, ja que la recaptació d'aquesta taxa estava previst que es destinés a la indústria audiovisual.