El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va preveure ahir una "tardor i hivern calents" i va proposar que a les eleccions del 27-S es "digui adéu" al "fill polític de Pujol i el pròxim 20 de desembre, a l'amic de Bárcenas", en al·lusió a Artur Mas i Mariano Rajoy, respectivament. En un míting a Lleida, al costat del candidat del PSC a la Generalitat, Miquel Iceta, Sánchez va acusar "la dreta a Catalunya i Espanya" de tenir "un problema amb els tresorers", de "fer negoci amb tot, fins i tot amb el conflicte" a Catalunya, i d'"utilitzar la crisi com a instrument ideològic per fer una societat desigual".

El líder del PSOE va reclamar el vot per al PSC perquè mentre "alguns tenen la residència de la seva pàtria en els comptes corrents, el patriotisme dels socialistes està a les aules de les escoles i a les habitacions dels hospitals públics".

"Demano el vot per als socialistes si voleu que guanyi l'educació i la sanitat pública, i que surti derrotada la dreta de Rajoy i Mas, que només han fet que corrompre els seus partits per acudir dopats a les eleccions".

Sánchez va rebutjar la "fractura emocional" entre catalans i entre catalans i espanyols, recordant que "els treballadors de Lleida i Catalunya tenen més en comú amb un treballador del País Basc, d'Andalusia i Madrid que amb Mas, perquè tots pateixen les retallades i la reforma laboral perpetrada per Mas i Rajoy", els quals són "un frau".

El candidat del PSC a la Generalitat, Miquel Iceta, també va estar present en el míting de Lleida i va advertir al president del Govern, Mariano Rajoy, que "arriba tard i malament" a intentar solucionar el conflicte a Catalunya, on "ja forma part del problema".

Per a Iceta, "si avui es parla d'independència no és només perquè Artur Mas vagi en una direcció, sinó perquè des de les institucions d'Espanya no hi ha hagut cap voluntat d'arreglar res".

Va aprofitar per recordar a Rajoy que, "només ha dit als catalans que es compleixi la llei. Només faltaria! Però només demanant el compliment de la llei no es resol aquest problema". El candidat va acabar la intervenció dient "Vull ser president de la Generalitat, perquè no em resigno a les desigualtats, a l'enfrontament, que els joves hagin d'anar-se'n, que la gent més gran que ha treballat tota la vida hagi de donar part de la pensió als seus fills i néts". Per això, va admetre que es veu amb "coratge" per "reconduir la situació": "Això no és una anècdota, hi ha una causa de fons. I la solució no és ni trencar ni rendir-nos davant la possibilitat de canviar Espanya".

Montilla a Roses

Paral·lelament el cap de llista per Girona, Rafel Bruguera, va fer campanya ahir acompanyat de l'expresident de la Generalitat José Montilla. Aquest va reiterar que la independència de Catalunya és "impossible" i va criticar aquelles formacions que la venen com la solució "màgica i mística". Montilla va reclamar a Mas fer autocrítica perquè, avui dia, Catalunya està pitjor que fa cinc anys "i no tota la responsabilitat és de fora". L'expresident va definir Junts pel Sí com un "conglomerat de formacions sense programa" que promet una independència "no desitjable i que, a més, serà perjudicial". També va dir que les manifestacions de la Diada no li sembla que divideixin a la societat.