Més de mig miler de ciutadans es van sumar a la manifestació convocada pels alcaldes de les Terres de l'Ebre. La marxa va recórrer un quilòmetre de la N-340 sota un lema que reclamava la construcció del tram ebrenc de l'autovia A-7, el tan reivindicat desdoblament de la via. L'encapçalava una desena d'alcaldes que després dels últims accidents mortals s'han plantat.

Després dels dos últims accidents mortals, amb quatre víctimes, a la N-340, al Perelló, al Baix Ebre, s'han esgotat les últimes engrunes de paciència del territori amb una via "negra" de les carreteres catalanes i que alguns ja anomenen la "carretera de la mort". Les solucions són sobre la taula des de l'any 2000 però encallades i sense pressupost. Es tracta del desdoblament de la mateixa carretera nacional o la construcció del tram de l'autovia A-7 entre el Perelló, al Baix Ebre, i la Jana, al Baix Maestrat. Dilluns, una delegació del territori, acompanyats dels consellers de Territori i Interior, Sant Vila i Jordi Jané, es reuniran amb Foment a Madrid, amb l'amenaça de repetir aquestes protestes si no arriben solucions.

El resultat d'aquesta reunió es posarà en comú, dimecres, amb la resta d'alcaldes i representants de les administracions ebrenques i es decidirà si les protestes continuen o quines altres accions cal emprendre per fer reaccionar el Govern espanyol.

"Hi ha consens al territori per reclamar que el Govern de l'Estat tingui d'una vegada per totes la sensibilitat de fer la nova A-7 que compta amb el consens sobre el traçat al territori i hi ha una necessitat perquè és una de les vies més transitades de l'Estat espa?nyol", va dir el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès.

"No entenem que al 2015 no tinguem encara pressupost per poder executar aquesta via necessària per al transport des del País Valencià fins a la frontera", va apuntar.

Gratuïtat a l'autopista

Els veïns tenen encara més pressa i van reclamar la gratuïtat "ja" de l'autopista AP-7 entre Ulldecona (Montsià) i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp).

Des de la Federació de Veïns de Tortosa, el seu president, Jordi Moreso, va recordar la feina que venen fent des de fa mesos per reclamar solucions a la mortalitat de la N-340 i va celebrar que "els polítics per fi s'hagin dignat ajudar-nos".

"Demanem als polítics que no vinguin només avui a tallar la N-340, que no parin de fer força i de treballar fins que no aconseguim el desdoblament de la carretera", va demanar Moreso. "No ens deixeu ara, veniu cada dia fins que no aconseguim el que nosaltres volem", va reclamar.

El record a les víctimes

La N-340 al seu pas per les Terres de l'Ebre té un alt volum de circulació amb més de 13.000 vehicles pesats que hi circulen diàriament. Aquesta carretera, però, és també la principal via de circulació dels veïns de molts municipis del Baix Ebre que han de conviure en el seu dia a dia amb milers de vehicles pesats i un gran volum de circulació.

Com va recordar l'Abel del Perelló, són molts els amics, familiars, i coneguts que han vist morir a la N-340. "És un perill", va insistir.

També la Pilar, de l'Aldea, que hi va perdre un fill fa 28 anys, va reiterar que no es pot deixar de lluitar per aconseguir solucions i demana als polítics que surtin al carrer i coneguin com pateixen les persones que perden un ésser estimat.

"La situació està pitjor. Els vehicles són més ràpids i les infraestructures no estan preparades. Hem perdut el respecte a la velocitat. Si una persona no s'estima a si mateix, no estima als altres i últimament la gent s'estima molt poc", va lamentar.