El cap del Govern, Mariano Rajoy, va demanar ahir un vot massiu als catalans a les eleccions de 27 de setembre perquè triomfi la moderació i "caigui el radicalisme" que creu que representen tant Artur Mas com el líder del PSOE, Pedro Sánchez , en haver pactat amb independentistes a Catalunya.

Rajoy va fer aquesta crida en la seva intervenció en l'acte de Lleida en suport del seu candidat a la Presidència de la Generalitat, Xavier García Albiol, i que ha estat la seva primera participació en la campanya del seu partit per a les eleccions del 27 de setembre.

El cap de l'Executiu va recalcar que aquests comicis són els més importants als quals s'enfronta Catalunya en molts anys i han de servir "perquè triomfi la moderació, caigui el radicalisme i hi hagi diàleg i no monòleg" i perquè s'eradiqui el "disbarat" al qual està abocant el president de la Generalitat. Rajoy va repartir les seves crítiques entre Mas i Pedro ?Sán?chez, i en referència al primer va considerar "sorprenent" que en aquest segle es plantegi una aposta secessionista que només provoca perjudicis.

"Cal ser conscients del que s'està jugant", va recalcar abans de reiterar l'advertència que va fer aquesta mateixa setmana que si no es va a les urnes, "altres votaran per tu". En conseqüència, va defensar el lema de la campanya de García Albiol, "Plantem Cara", per fer front a les urnes a l'aposta independentista.

Rajoy va lamentar que la política de Mas de convocar tres eleccions autonòmiques en cinc anys i generar un debat allunyant-se dels problemes reals només hagi servit per dividir la societat catalana, generar incertesa, restar forces a la recuperació, trencar la coalició amb Unió i demanar als votants de Convergència que donin suport a una llista encapçalada per "un comunista" (en al·lusió Raül Romeva) i diverses persones d'ERC. També va alertar que el president de la Generalitat proposa continuar amb la incertesa, obrir un període constituent, convocar noves eleccions i incomplir la llei, i el va acusar de no explicar les conseqüències que tindria tot això, com la seva sortida de la UE. "Són massa segles junts i molts llaços, i això no es trencarà per molt que s'entestin", va subratllar. Per això, va desitjar que les eleccions del 27-S serveixin per superar una etapa de divisió i perquè des d'un govern no s'amenaci d'incomplir la llei ni "s'ignori més de la meitat de la població, que no vol la secessió".

Rajoy va dedicar també gran part de les seves crítiques al PSOE en haver participat en pactes que va assegurar que no ha fet cap partit socialista europeu i en els quals dóna suport a la radicalitat. Va recordar que els socialistes van impedir que García Albiol repetís com a alcalde de Badalona donant suport a un acord pel qual aquest lloc ha estat per a un independentista de la CUP.