El partit popular ha presentat un recurs davant la Junta Electoral perquè prohibeixi la retransmissió per TV3 de la manifestació independentista de la Diada davant l'«evidència» que la cadena ha rebut «instruccions» de l'ANC, cosa que reflecteix el «desvergonyiment» d'Artur Mas i Oriol Junqueras a favor de la seva candidatura.

Així ho va anunciar el candidat del PPC a la presidència de la Generalitat, Xavier García Albiol, durant la presentació del cartell electoral del seu partit per a les catalanes del 27 de setembre, davant els «documents que evidencien» que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha donat «instruccions per escrit» a TV3 sobre la retransmissió de la manifestació independentista de la Diada.

El candidat del PPC va donar resposta així al document que publicava ahir el mitjà digital «El Confidencial», segons el qual l'ANC fixaria les condicions en què TV3 haurà d'oferir el senyal que captin les càmeres i realitzadors de què disposarà al llarg del recorregut de la manifestació, que transitarà per l'Avinguda Meridiana de Barcelona. L'ANC tindrà senyal pròpia i serà emesa en temps real per la televisió autonòmica.

Albiol, que va titllar aquest fet d'una «gran gravetat» i un «escàndol» propi de la «televisió oficial de Veneçuela», va denunciar el «desvergonyiment» i la «poca vergonya política» de Mas i dels seus socis de candidatura com Junqueras a l'hora d'utilitzar recursos públics «sense complexos i sense manies» a favor de la seva candidatura, Junts pel Sí: «No ho consentirem», va advertir.

El candidat a les catalanes, que va precisar que un esdeveniment com la manifestació de la Diada ha de rebre cobertura dels mitjans públics i privats, considera això no obstant del «tot inadmissible» que una entitat social com l'ANC doni instruccions a TV3 sobre a quines «persones ha d'entrevistar, quant han de durar les entrevistes, on han de col·locar-se les càmeres....».

Per això, Albiol va explicar que, en principi, el recurs davant la Junta Electoral afecta TV3 i no altres mitjans públics, i va afegir que ja que la manifestació independentista de la Diada és un «acte polític de campanya» ha d'informar-se'n dins dels blocs electorals.

El presidenciable va assenyalar, a més, que aquesta utilització de TV3 suposa una «ofensa inadmissible» per als treballadors de la cadena pública catalana.

El PP presenta recurs

El president de Ciutadans, Albert Rivera, també va qualificar d'«extrema gravetat» la possibilitat que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i la televisió pública catalana (TV3) puguin teledirigir l'emissió de la Diada.

Abans de participar en un dinar col·loqui organitzat pel Siglo XXI, Rivera va fer menció també a la noticia d'«El Confidencial», sobre la manifestació de l'Avinguda Meridiana de Barcelona i la seva retransmissió per TV3.

Després de qualificar-ho d'una gravetat «extrema», Rivera va recordar que fa un mes la justícia va obligar TV3 a treure un logo, perquè era pràcticament el mateix que el de la candidatura de Mas. Va afegit que «ara ens tornem a trobar amb un informe que pot demostrar que l'ANC, Convergència i ERC teledirigirien la Diada».

«La Diada és de tots els catalans, i la tele publica també, encara que se l'hagi quedat Mas» i va assenyalar que el que vol és que, a partir del 27S, la tele pública i la Diada sigui de tots els catalans.

Rivera també va donat la benvinguda a la carta publicada i les declaracions, en la qual el president de la CEOE, Joan Rosell, i el de la Cambra de Comerç d'Espanya i Freixenet, Josep Lluís Bonet, adverteixen que una Catalunya independent tindria una menor activitat econòmica i menys ocupació, i demanen que els polítics recuperin el diàleg per evitar aquest escenari.

El líder de Ciutadans va assenyalar que fins ara no s'havien escoltat aquestes veus, però ha reconegut que a Catalunya «no és fàcil pronunciar-se».

Va considerar que «és normal» que la secessió, la ruptura i la sortida de l'euro preocupin molts treballadors i empresaris, i va recordar que una Espanya unida comportarà millors empreses i més ocupació.