El ministre espanyol d'Exteriors José Manuel García-Margallo, va demanar al president de la Generalitat, Artur Mas, que apliqui el passatge de l'Evangeli «la veritat us farà lliures», en el sentit que quan es fa una proposta cal explicar les seves conseqüències. García-Margallo va fer aquestes declaracions en una roda de premsa al final de la seva primera jornada de visita a l'Iran. «En termes evangèlics cal explicar quan es proposa una determinada solució quines són les seves conseqüències», va postil·lar.

Perquè existeixi un Estat com a subjecte de dret internacional, va explicar, es requereix que hi hagi territori, població i reconeixement per part de l'ONU, que necessita nou vots del Consell de Seguretat dels quinze membres i cap veto. El Consell de Seguretat, va recordar, només reconeix els principis de secessió en tres supòsits: pobles colonials, ocupats militarment o aquells als quals es neguen els drets fonamentals als seus ciutadans. García-Margallo va citar alguns dels territoris que no han aconseguit aquest reconeixement, com Palestina -amb més de 130 reconeixements internacionals-, la República Àrab Sahrauí, Ossètia i Abkhàzia, Lugansk i Donetsk o Taiwan.

El ministre es va referir als membres permanents del Consell de Seguretat i va dir: «No veig la Xina emparant una secessió fruit d'una declaració unilateral, perquè té Taiwan. No hi veig Rússia perquè té Txetxènia, no hiveig el Regne Unit perquè ja ho ha dit Cameron, tampoc França perquè ho ha dit Hollande i tampoc als EUA, que té una sentència del Tribunal Suprem que declara nul i sense efecte el referèndum de secessió a Texas.

També va insistir que, efectivament, la Unió Europea no podria excloure Catalunya ja que es produiria una «autoexpulsió en el moment en què es declarés la secessió».