Encapçala una candidatura nova formada per partits emergents com Podem i Equo, però també hi ha part de la vella guàrdia de l'esquerra catalanista (ICV i EUiA). Vol portar un aire renovador insuflat pels moviments urbans que s'han vist els darrers anys a l'Estat espanyol, però el missatge -en el fons- és el que predica l'esquerra a Catalunya des de l'inici de l'actual sistema democràtic: construir el clima propici per a un bon encaix de Catalunya dins d'Espanya i evitar que la dreta governi la Generalitat i l'executiu de Madrid. Lluís Rabell (Barcelona, 1954), cap de llista a la província de Barcelona de Catalunya Sí que es Pot, té una llarga trajectòria com a activista d'esquerres i ha presidit la Federació d'Associació de Veïns de Barcelona.

No anirà a la concentració de l'Onze de Setembre a la Meridiana per ser un acte «instrumentalitzat», tot i que els organitzadors fan un acte, segons ha dit, inclusiu. No és contradictori?

La voluntat que ens han manifestat els companys de l'ANC és de fer una concentració inclusiva. Tenien ganes que hi fóssim. El problema és que la manifestació de l'Onze de Setembre és l'inici de la campanya electoral, així ho ha volgut el president Mas, que presenta les eleccions com un plebiscit. Tot el relat que hi ha al voltant de l'arrencada de la campanya fa que la concentració sigui el primer acte de la campanya de la reelecció d'Artur Mas. Això genera incomoditat dins del moviment sindical i veïnal de Barcelona. Ara, Mas diu que potser anirà a la manifestació.

Si anés a la concentració no ajudaria a contrarestar el relat que, segons vostè, s'ha construït?

No, perquè la nostra presència passaria desapercebuda. Els mitjans de comunicació, i en particular els mitjans públics, que no actuen gaire com a servei públic en aquest cas, estan construint un relat en què l'exaltació i l'emoció han d'endegar el camí cap al plebiscit. Per primer cop no aniré a una manifestació de l'Onze de Setembre.

Creu que TV3 no està informant adequadament?

Dissortadament el que està fent TV3 no és només impulsar el desequilibri en termes informatius, sinó que en l'imaginari col·lectiu està construint una imatge esbiaixada del país i de la seva realitat complexa.

Els diputats de la seva formació donaran suport al procés?

Nosaltres formem part des del principi del procés sobiranista. Volem tirar endavant un procés constituent, de reafirmació i construcció de la sobirania nacional de Catalunya. Estem en el procés perquè defensem el dret a l'autodeterminació i el de la ciutadania d'expressar-se i fer valer la seva voluntat democràtica. Tenim tres eixos: el social, de lluita per un rescat ciutadà i una reactivació de l'economia; la lluita contra la corrupció; i en tercer lloc la sortida democràtica de l'atzucac en què ens trobem. Insistim en la necessitat de celebrar un referèndum que pugui ser conegut i reconegut. Això tindria un impacte en l'evolució política de la societat espanyola.

Mas ja ho va intentar. No se'n va sortir i per aquest motiu hi ha ara eleccions. Què pot oferir vostè que no hagués ofert ja Artur Mas?

Venim de la tradició dels moviments obrers, socials i veïnals en què moltes vegades no ens en sortim a la primera. I això no ens porta a la conclusió que hi hem de renunciar, sinó insistir tot buscant aliances i l'estratègia adient.?Hem de tenir el suport de la mobilització ciutadana per canviar la política a l'Estat espanyol.

Mas ja tenia una majoria al Parlament i hem vist grans mobilitzacions ciutadanes cada Onze de Setembre els darrers anys. Insisteixo, vostè què pot oferir per poder celebrar un referèndum?

Ara hi ha els condicionants per fer caure per fi el govern del PP, cosa que sembla ser un preocupació gairebé exclusiva de la nostra candidatura. Hi ha aliats i forces democràtiques arreu de l'Estat que tenen un mateix horitzó de progrés social que nosaltres i que reconeixen el dret democràtic de Catalunya.

Buscar el millor escenari polític per a l'encaix de Catalunya amb Espanya. És el que s'ha intentat des de fa dècades i aquí estem. Per què aquest cop ha de ser diferent?

Perquè no hi ha cap altre camí. Algú s'imagina que un govern català hostil amb Madrid podrà assolir la independència? És inviable. És pensar que, com que no els podem tombar, agafarem el camí de la desconnexió. El mateix Consell de la Transició Nacional conclou en els seus informes que molts aspectes s'haurien de negociar amb Madrid.

Si s'acabés celebrant el referèndum que reivindica, votaria a favor de la independència?

Hauríem de veure què es votaria en aquell moment. Vull recordar que si parlem d'un referèndum com el d'Escòcia, els escocesos ja van guanyar amb la convocatòria del referèndum perquè se'ls va reconèixer com a subjecte polític. La independència es tria depenent de les ofertes que hi ha sobre la taula. I no s'ha descartar que en aquest cas, l'Estat fes propostes d'autogovern a l'avançada.

La seva candidatura és delegació catalana de Podem?

No. A la nostra candidatura hi ha Podem Catalunya, Iniciativa, Esquerra Unida, Equo i gent independent. Podem és respectuosa amb la nostra actuació.

Vostè defensa Pablo Iglesias i diu que farà un pas més per a Catalunya?

Es visibilitzarà de forma fefaent el compromís de derrocar Rajoy amb les reivinciacions catalanes.

Però què li ha ofert per concloure que farà un pas més?

Ell ha dit que no vol la ruptura, però que respectaria la decisió democràtica de Catalunya.