El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va replicar al cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, que les eleccions del 27-S són un referèndum sobre el futur polític de Catalunya. «És el que no ens poden prohibir, dóna sortida als anhels del país; ho hem intentat tot, el que no podem fer ara és tornar tres anys enrere; a dia d'avui no té lloc», va dir després que Rabell proposés un Pacte per a la Democràcia per a un referèndum a Catalunya. En aquest sentit, va assenyalar que els catalans «no poden esperar unes majories que no hi seran». A més, el republicà va reclamar a l'estat espanyol que no «regategi» les quotes de refugiats sirians i va instar els ajuntaments a «canalitzar la solidaritat». El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va replicar la proposta del cap de files de Catalunya Si que es Pot, Lluís Rabell, que aquest dilluns va plantejar un Pacte per a la Democràcia per negociar un referèndum amb l'estat per al futur polític de Catalunya. «El 27-S és el referèndum, el que no ens poden prohibir, el que dóna sortida als anhels del país, estaríem tots d'acord que ens els darrers mesos i anys ho hem intentat tot, el que no podem fer ara és tornar tres anys enrere», va dir. Sabrià considera que s'han buscat totes les maneres per poder votar i «es concreta el 27-S, aquest és el referèndum, a dia d'avui no té lloc», va etzibar a Rabell.

Sabrià va evitar respondre si s'afegiria, però, a la petició de Catalunya Sí que es Pot: «ho hem intentat durant molts mesos, hem intentat totes les vies per votar i l'hem trobat, és el 27-S». En aquest sentit els republicans han recelat d'un nou escenari posterior a les eleccions estatals que previsiblement seran al 20 de desembre. «Estem parlant d'unes majories que no són viables, hem vist les declaracions dels darrers dies, no podem demanar als catalans, amb amplíssima majoria que tenen voluntat de votar, que esperin unes majories que no hi seran; tenim una data, una possibilitat, aquest és el nostre referèndum», va resoldre.

D'altra banda, els republicans van instar l'estat a no «regatejar» les quotes de refugiats sirians i en aquest sentit ha fet una crida als ajuntaments a «canalitzar» les mostres de solidaritat. «És un error intentar diferenciar refugiats dels que surten per motius econòmics, tots fugen d'un conflicte i hem de donar respost de manera global a un drama humanitari», va reflexionar Sabrià. Els republicans van recordar que les xifres de refugiats que han arribat a Europa són petites comparats amb els desplaçats interns.