El president català i candidat de Junts pel Sí, Artur Mas, va assegurar ahir que el procés sobiranista serà «escrupolosament legal» i que tindrà voluntat d'arribar «fins al final». Davant de mitjans internacionals, el president va defensar la legitimitat d'avançar cap a la secessió només amb una majoria d'escons.

Mas va oferir ahir una conferència de premsa amb mig centenar de mitjans internacionals a Barcelona, en motiu de la Diada de Catalunya, amb el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, i el número cinc per Barcelona i president d'ERC, Oriol Junqueras. Els periodistes van preguntar als tres candidats de Junts pel Sí per si veien legítim avançar cap a la independència a través d'unes eleccions autonòmiques, sense un referèndum i obtenint només una majoria absoluta de diputats. El president va dir que canviaria avui mateix les eleccions per un referèndum, però va voler recordar que el Govern central ha «bloquejat» aquesta opció de forma sistemàtica, per la qual cosa ha assegurat que està disposat a «arribar fins al final del procés» fins i tot només amb una majoria d'escons en unes autonòmiques, encara que va admetre que seria millor si és també amb un percentatge superior al 50% dels vots. Davant la pregunta de si renunciarà si no obté aquest resultat, Mas va dir només que acceptarà la derrota: «Quan pren un risc pots guanyar o perdre, però si acceptem la derrota demanem que altres acceptin també la victòria -de Junts pel Sí-, si succeeix», va afirmar.

D'altra banda, va manifestar en una altra de les preocupacions de la premsa internacional, que la UE actuarà de forma «pragmàtica» tenint en compte aspectes com que hi ha 5.000 empreses de països europeus a Catalunya, 300.000 ciutadans europeus i que el 70% d'exportacions espanyoles van al nord del continent per la xarxa de transport catalana. En aquest sentit, Mas va afirmar que en les últimes dècades s'han incorporat a la Unió tretze estats i d'aquests fa uns anys set no tenien Estat propi, per la qual cosa, va concloure, no estan «demanant la lluna».

En la mateixa línia, l'exeurodiputat Raül Romeva va dir que l'encaix europeu és tan sols una decisió política i pragmàtica però que primer hi ha d'haver «un mandat democràtic». Per això, Romeva va defensar que el procés és «escrupolosament legal i profundament democràtic» tot advertint que «no fer res» no només perjudica Catalunya, sinó també Espanya i Europa perquè no se supera la situació de «bloqueig».

Una negociació multilateral

Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va afirmar que «si després d'aquestes eleccions algú des de l'àmbit internacional té algun dubte, per a nosaltres serà un plaer celebrar un referèndum sota empara internacional». El republicà va dir, també, que encara que ens plantegem una decisió unilateral d'independència, «en realitat qualsevol decisió tindrà un alt contingut multilateral». En aquest sentit, va afegir que «cal negociar els actius i passius del nou Estat, o per exemple si aquest últim assumeix una part del deute públic, amb la qual cosa aquests factors converteixen ja la negociació en multilateral».

Amb tot, el líder d'Esquerra va insistir que «és la voluntat democràtica la que determina els marcs legals i no al revés, és a dir, no pot ser que els marcs legals impedeixin complir amb la voluntat democràtica dels ciutadans».