La Junta Electoral Central ha ordenat a TV3 que si retransmet la Via Lliure, la mobilització en què es preveu que assisteixin les cares visibles de les llistes de Junts pel Sí i la CUP, haurà de «compensar en termes d'igualtat i proporcionalitat» la resta de candidatures. Així, després dels recursos presentats pel PP i el PSC a un primer acord adoptat per la Junta Electoral Provincial de Barcelona, la Junta Electoral Central va donar ahir al vespre en part la raó a populars i socialistes per la cobertura que preveu TV3 d'aquest acte de la Diada.

En concret, en la seva resolució, la Junta Electoral Central ha remarcat la «notòria rellevància de la Via Lliure» organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana i "mnium Cultural. El cas és que no es qüestiona que els mitjans de titularitat pública -com TV3- puguin «fer-se'n eco» i «fins i tot informin en directe del seu desenvolupament o el retransmetin». Però en aquesta ocasió, en coincidir la Diada amb el primer dia de la campanya de les eleccions del 27 de setembre, la convocatòria, segons ha destacat la Junta Electoral, té un «significat especial que impedeix considerar-la com un esdeveniment aliè al procés electoral».

El fet que Junts pel Sí i la CUP donin suport a aquesta mobilització fa que la retransmissió de l'esdeveniment, segons ha valorat la Junta Electoral Central, «els afavoreixi notablement, en perjudici d'aquelles altres candidatures que mantenen posicions diferents». Per tant, tal com ha establert la resolució, si finalment TV3 retransmet la manifestació «haurà d'oferir espais informatius a les altres candidatures que no s'han adherit o que no participen en aquesta convocatòria», en la «mateixa franja horària de la retransmissió en directe i amb la mateixa durada».

D'aquesta manera, la resolució de la Junta Electoral Central difereix de l'acord de la Junta Electoral de Barcelona, que ahir havia desestimat els recursos del PP, PSC i C's de la cobertura de TV3 i Catalunya Ràdio en considerar que no es tractava d'un acte de campanya i que els mitjans públics en podien informar.

Un «orgull» per Barcelona

En paral·lel, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va assegurar ahir que és un «orgull» que la ciutat aculli avui una manifestació a l'avinguda Meridiana per les «llibertats» de Catalunya i va manifestar que treballarà perquè sigui un «èxit», malgrat que Colau no hi assistirà pel seu rol institucional. Colau va mantenir ahir una reunió de mitja hora al consistori amb els presidents de l'ANC i d'"mnium Cultural, Jordi Sánchez i Quim Torra.