El govern espanyol no té intenció, de moment, de valorar la participació massiva a la Via Lliure 2015 que ha omplert la Meridiana de Barcelona aquesta Diada. Fonts de La Moncloa es remeten a les manifestacions que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha fet aquest divendres a la roda de premsa posterior al consell de ministres, on ha assegurat que la Via Lliure és "un acte electoral" del president de la Generalitat, i ha acusat Artur Mas d'utilitzar els recursos "de tots els catalans" per beneficiar els seus interessos en aquesta campanya.

A la roda de premsa posterior al consell de ministres Sáenz de Santamaría ha afirmat que la commemoració de la derrota de l'11 de Setembre s'ha convertit en un "acte electoral" i en conversa amb la premsa ha recordat que la Junta Electoral així ho considera a la resolució d'aquest dijous on obliga TVC a "compensar" els partits no independentistes amb el mateix temps que destina a la cobertura de la Via Lliure.

"Al principi de la democràcia l'11-S era una festa dels catalans, després es va convertir en acte reivindicatiu dels interessos de només part dels polítics catalans, i avui un acte electoral entre altres de Mas", ha sentenciat.

Per aquest motiu ha reivindicat la "neutralitat" de les institucions públiques i ha afegit que aquesta "neutralitat" significa "no utilitzar el que és de tots en benefici dels interessos electorals de només uns quants i no utilitzar els recursos que es paguen dels impostos de tots els catalans perquè facin campanya només uns pocs".

Preguntada sobre si en el cas de Catalunya també defensa que governi la llista més votada -com el seu partit i el govern espanyol va insistir durant la campanya de les municipals-, Sáenz de Santamaría ha afirmat que "una cosa és governar i una altra plantejar propostes que no tenen cabuda a la Constitució, perquè qui decideix què és Espanya és una majoria sobirana del poble espanyol". "Una cosa és tenir majoria per governar i una altra no comptar amb la majoria que decideix el que és Espanya", ha dit.