El president de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat pels seus consellers, va ser el primer a realitzar la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova, en un primer acte de la Diada marcat per la mobilització independentista de la mateixa tarda a l'avinguda Meridiana i per l'horitzó del 27-s. Cap a les nou del matí, Mas, acompanyat de la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, van dipositar les flors al peu del monument entre els carrers Ali Bey i ronda de Sant Pere de Barcelona, lloc on Rafael Casanova, que va ser conseller en cap de Barcelona, va caure ferit l'11 de setembre de 1714 durant la Guerra de Successió. A continuació, representants d'institucions, partits i entitats van anar desfilant, com cada any, per dipositar la seva ofrena. El fet que fos un matí plujós, va provocar que no es pogués comptar amb la tradicional orquestra, i l'himne dels Segadors va sonar enguany per megafonia.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que encapçalava la delegació de la Diputació Permanent de la cambra catalana _amb Lluís Corominas, Celestino Corbacho i Antoni Bayona_, va fer una crida a participar en la «Via Lliure», a la Meridiana, de forma «cívica» i «reivindicativa».

La delegació de l'Ajuntament de Barcelona que va fer l'ofrena estava encapçalada per primera vegada per l'alcaldessa, Ada Colau, que va instar el president del Govern, Mariano Rajoy, a abandonar l'«immobilisme» i el «bloqueig» dels últims anys i permetre un referèndum a Catalunya. Més enllà de les institucions, també hi van acudir delegacions de les diferents candidatures, com Junts pel Sí, el cap de llista de la qual, Raül Romeva, va negar que la seva llista «patrimonialitzi» la mobilització d'avui, a la qual va dir que assistiria «a títol personal».

També el coordinador general de CDC, Josep Rull, va negar que la manifestació de la Meridiana tingués un «caràcter partidista», el mateix missatge que va transmetre Quim Torra en nom d'"mnium Cultural després de fer l'ofrena.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va demanar «desbordar» els carrers per la Diada i les urnes a les eleccions del 27-S.

Al capdavant de la comitiva del PSC hi havia el seu cap de llista per a les eleccions del 27-S, Miquel Iceta, que va reclamar que la Diada sigui «de tots els catalans», ja que Catalunya «perd quan es divideix».

El cap de llista de Catalunya Sí que es pot, Lluís Rabell, de la seva banda, va acusar Mas d'usar la seva «potestat presidencial» per «manipular» la jornada de «tots» de la Diada per convertir-la en part de la campanya per a la seva reelecció. Les crítiques a Mas també van procedir del seu exconseller Ramon Espadaler, que li va retreure que exercís «més com a candidat de Junts pel Sí que com a president de la Generalitat» en el seu missatge institucional per la Diada.

La jornada matinal va transcórrer amb normalitat, llevat d'un moment en què una dona va fer sonar un xiulet mentre agitava una doble bandera catalana i espanyola, cosa que va provocar ?algunes esbroncades. Com ja és habitual, a l'ofrena al monument de Rafael Casanova no hi van ?acudir ni el PP ni tampoc Ciutadans.