La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va avisar el president de la Generalitat, Artur Mas, que una cosa és tenir majoria per governar -com apunta l'última enquesta del CIS- i una altra diferent decidir «sobre el que és Espanya», cosa que correspon al conjunt dels espanyols.

«Un cosa és governar i una altra cosa és plantejar propostes que no caben en la Constitució», va subratllar Sáenz de Santamaría, que va insistir que la competència per decidir «el que és Espanya» i dins d'Espanya cadascun dels seus territoris, correspon a la majoria sobirana del poble espanyol.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría va lamentar la utilització partidista de la Diada a Catalunya a favor dels partits que defensen la independència.

Va recordar que al principi de la democràcia la Diada era una festa per a tots els catalans, després va passar a ser una jornada reivindicativa d'una part de la societat, i ara és un «acte electoral» del president Mas.

Si es demanés un procés de secessió, els ciutadans catalans, en deixar de ser espanyols, perdrien ipso facto els seus beneficis jurídics com a europeus»

El Fòrum Europa Ciudadana ha analitzat les «greus conseqüències» que tindria per a Catalunya la seva independència i exposa set raons per les quals no podria seguir pertanyent a la UE, ni a l'euro, ni al Tractat de Schengen i quedaria sense accés al finançament del Banc Central Europeu i als fons de cohesió. Aquest fòrum és un think tank independent que té com a objectiu contribuir al debat de la construcció de l'Europa del futur promovent la participació activa dels ciutadans. «Si es demanés un procés de secessió, els ciutadans catalans, en deixar de ser espanyols, perdrien ipso facto els seus beneficis jurídics com europeus», explica.

Com 300 anys enrere, ens fa falta vetllar per la nostra llengua, la nostra cultura i les nostres institucions, per la nostra capacitat de decidir»

Unió va defensar ahir una Catalunya «plena i propietària del seu destí» en la qual els catalans aconsegueixin, a través del diàleg, eines per fer sentir la seva veu i poder decidir «ser en tot moment el que ?vulguin ser». «Com 300 anys enrere, ens fa falta vetllar per la nostra llengua, la nostra cultura i les nostres institucions, per la nostra capacitat de decidir i de ser en tot moment el que vulguin les persones de la nostra nació», va assegurar Unió en un manifest amb motiu de la Diada de Catalunya.

Cal anar a votar massivament a les urnes el 27-S per canviar de govern i de president, i no de país»

La candidata de Ciutadans a la presidència de la Generalitat, Inés Arrimadas, va cridar a votar massivament a les urnes el 27-S per «canviar de govern i de president, i no de país», de manera que Catalunya recuperi el «lideratge econòmic i polític» dins d'Espanya. Arrimadas va insistir que «tenim a tocar el canvi polític» a Catalunya, per la qual cosa va fer una crida als catalans a acudir a les urnes el proper 27-S.

Hi ha alguna cosa que comparteix tothom en aquest país, encara que tingui diferents sentiments nacionals, i és el rebuig per la corrupció»

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat avui que «en cap cas» no se sumarà a Ciutadans i a la resta de partits no independentistes de Catalunya si aquest bloc obté majoria després de les eleccions.

L'única manera que tenim de saber exactament quin és el pensament dels ciutadans de Catalunya és fer una crida a la participació»

El candidat del PSC, Miquel Iceta, va destacar que hi havia «moltíssima gent» a la manifestació independentista, però també «molta que no hi ha anat», així que crida a votar per tenir dades precises del que opinen els catalans. Iceta veu que la reforma constitucional és necessària i que «els partits espanyols que no ho sàpiguen veure es converteixen immediatament en part del problema».