La Generalitat, les universitats públiques catalanes del seu àmbit i els organismes i empreses administratives que en depenen van tancar el segon trimestre de l'any amb un endeutament acumulat de 66.813 milions d'euros, cinc mil milions d'euros més que ara fa un any.

Catalunya és la comunitat més endeutada en termes absoluts, però no en relació amb la seva riquesa. Mentre que el deute català suposa el 32,8% del seu PIB, aquesta taxa és clarament superior al País Valencià (39,6%) i Castella-la Manxa (34,1%).

En el conjunt de l'Estat, el Banc d'Espanya va confirmar que el deute de les administracions públiques va arribar fins al 97,7% del PIB i ja s'eleva a 1,05 bilions d'euros.

El conjunt del deute públic espanyol en relació amb el PIB es troba a un punt de l'objectiu del Govern xifrat per 2015 en el 98,7 % del PIB.

El deute net d'actius financers davant de les públiques de l'administració central va ser de 786.145 milions (equivalent al 72,9 % del PIB), la de les comunitats autònomes va sumar 250.237 milions (el 23,2 % del PIB) i la de les corporacions locals va ser de 37.928 milions (el 3,5 % del PIB).

La Seguretat Social va tenir un saldo positiu de 21.473 milions (el 2 % del PIB).

Les dades del Banc d'Espanya del segon trimestre de l'any reflecteixen que el deute del conjunt de les administracions va créixer lleugerament el 0,63 % respecte al primer trimestre de l'any, i mentre la de l'Estat va baixar el 0,65 %, la de les comunitats autònomes va pujar el 4,05 % i la dels ajuntaments va descendir l'1,38 %.

El ràtio de deute públic respecte al PIB del conjunt de les administracions va baixar tres desenes respecte a la del primer trimestre. La de l'Administració Central va descendir en 1,2 punts enfront del registre que va suposar entre gener i març, la de les Comunitats Autònomes va augmentar en 7 dècimes, i la de les corporacions locals va pujar en una dècima.

El Banc d'Espanya reflecteix que el deute públic espanyol en proporció amb el PIB es troba en el mateix nivell que va tenir en el quart trimestre de 2014, quan també va suposar el 97,7 % de l'economia.

D'altra banda, el Govern va aprovar ahir l'objectiu de dèficit per a les comunitats autònomes del 0,3 per cent del PIB per al proper any, del 0,1 per cent per al 2017 i del 0,0 per cent per al 2018.

Amb aquesta decisió, el Govern dóna el vistiplau a l'acord en aquest sentit aconseguit pel Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) el passat 8 de juliol sobre els objectius de dèficit de les comunitats i deute públic per als propers anys.

Davant el CPFF, deu comunitats -les set governades pel PSOE, a més de Cantàbria, Canàries i Catalunya- van rebutjar aquests objectius i van reclamar al ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, un repartiment més equitatiu i just dels esforços.