Desenes d'entitats socials, institucions i partits polítics van participar aquest divendres en l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova, coincidint amb els actes de celebració de la Diada Nacional de Catalunya.

La manifestació la convoquen les entitats i jo faré un parèntesi en la meva condició de candidat i aniré a títol ciutadà»

Raül Romeva va negar que la Via Lliure sigui un acte electoral, i va defensar que ningú la pot «patrimonialitzar». De fet, va assegurar que «és la Diada de tothom, tothom ha de poder dir el que cregui i el que senti», va dir després de participar en l'ofrena floral de Junts pel Sí davant del monument de Rafael Casanova. Va afegir, però, que la Via Lliure ha de servir perquè Espanya entengui que el que planteja Catalunya és un procés democràtic.

Unió representa el nacionalisme català que no es rupturista i que vol treballar des del diàleg i la força del seny»

Va desitjar que aquesta fos una Diada «de tots» i va lamentar que «en alguns moments» el discurs institucional de Mas d'aquest dijous fos més propi del candidat de Junts pel Sí que no del president de la Generalitat. En declaracions posteriors a l'ofrena a Rafael Casanovas, Espadaler va dir que «respecta molt» la gent que participarà de la Via Lliure però va reiterar que Unió no hi anirà «perquè no compartim els objectius». El cap de llista ha explicat que seu partit vol que la Constitució espanyola «reconegui Catalunya com a nació». Unió, segons Espadaler, aposta pel diàleg i la «força del seny».

Vulguem votar el que vulguem votar el 27-S sortim avui al carrer a defensar allò essencial, el dret de vot, la democràcia i l'exercici del dret a decidir»

Va criticar els partits que rebutjaven participar en la Via Lliure pel caràcter «partidista» que afirmaven que tenia la convocatòria. «Les excuses polítiques electoralistes no han de servir a ningú», va opinar. Segons Rovira, tothom tenia una cita aquesta Diada a l'Avinguda Meridiana. Rovira ha encapçalat l'ofrena floral d'Esquerra al monument de Rafael Casanova en absència d'Oriol Junqueras que, com és habitual, ha participat com a alcalde en els actes a Sant Vicenç dels Horts.

[La Meridiana] està oberta de bat a bat a tots els catalans que vulguin que Catalunya disposi de les eines per servir la gent»

Va negar de forma «categòrica» que la candidatura de Junts Pel Sí s'hagi apropiat de la Via Lliure, la manifestació organitzada per les entitats sobiranistes a l'Avinguda Meridiana. «Cap de les mobilitzacions que hi ha hagut, immenses, no ha tingut aquest caràcter partidari», va defensar.

Molta gent que com jo hem lluitat sempre pels drets de Catalunya ens sentim incòmodes amb aquesta convocatòria, això no treu que seguirem lluitant i acabarem plegats conquerint els drets nacionals del país»

El cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va criticar un cop més «la manipulació» del president de la Generalitat, Artur Mas, de situar la campanya electoral cap a les eleccions del 27-S convertint així la Diada en «un acte propagandístic i d'inici de la campanya de reelecció» del presidenciable de Junts pel Sí.

[l'11 de setembre] és la festa de tots i Catalunya som tots i quan aquesta va unida, guanya i en canvi, quan es divideix, perd»

Després de l'ofrena floral al monument va apuntar que explicaran en la campanya electoral els «riscos» que veuen en altres propostes. «No creiem que Catalunya avanci per la via de la divisió i encara menys per abandonar la legalitat i l'estat de dret».