Les campanyes electorals no es fan només amb mítings en hotels, pavellons o sales de conferències. Cal trepitjar el carrer, figurar i saludar els ciutadans allà on es pugui, fins i tot on no et voten.

Això és el que va fer ahir el candidat del PP, Xavier García Albiol, qui després de participar en un esmorzar informatiu a Madrid va fer petit passeig al costat del president del Govern, Mariano Rajoy. I és que la campanya també es fa a Madrid. Perquè les eleccions catalanes i el debat sobiranista importen molt a la resta d'Espanya i, sobretot, perquè d'aquí a tres mesos arribaran les generals i li tocarà a Rajoy demanar el vot. Així que després de l'acte celebrat a l'Hotel Ritz de la capital, Rajoy no va voler desaprofitar l'oportunitat i en lloc de d'entrar al seu cotxe, aparcat a la porta de darrere, va decidir caminar uns minuts al costat del candidat català del seu partit.

Va ser un passeig curt, mínim, que va durar el que dura voltar l'hotel pel carrer Felip IV i la plaça de Neptuno fins a arribar al costat de la porta principal del Ritz, a la plaça de la Lealtad, per prendre alguna cosa a la cafeteria del costat. La sortida els va agafar a tots per sorpresa, i mentre els agents de seguretat del president posaven ordre, els reporters feien fotos i gravaven les imatges d'aquests dos polítics que no van fer gaires parades per saludar, perquè amb prou feines passava gent en aquell moment per allà. «Que alts són vostès», els deia una dona, mentre Rajoy feia broma assenyalant Albiol -exjugador de bàsquet- que és«molt més alt ell» i demanava als que l'acompanyaven que li fessin fotos amb una família que passava per allà.

El petit passeig va transcórrer sense incidents i només va sentir-se de lluny un «xoriço» des de l'altra banda de la plaça. Alegrades amb la trobada casual, un grup de diputades del PP que sortien de l'hotel van saludar i van posar-se al costat del candidat i el president/candidat, i entre tant xivarri van aparèixer dues turistes japoneses que també van demanar la seva foto.

El cap de l'Executiu i l'exalcalde de Badalona va girar la cantonada fins arribar a la plaça de la Lealtad, on es va asseure a la terrassa d'una cafeteria. Rajoy, amb un cafè i aigua mineral, i Albiol, amb un refresc, van conversar llarga estona mentre un núvol de càmeres gravava i fotografiava.

Aquesta és també ja la seva campanya per a la reelecció, un camí de tres mesos on segurament se succeiran els passejos i els cafès.