El president de la Generalitat i número 4 de Junts pel Sí, Artur Mas, va assegurar ahir davant la Cambra de Comerç de Barcelona que el procés sobiranista és «l'única força del canvi real a millor» malgrat les «incerteses», i va descartar que des de l'Estat hi hagi una oferta de tercera via que sigui «creïble» i no només «retòrica», encara que es va comprometre a escoltar-la si algun dia arriba.

El líder de CDC va ser el protagonista ahir del cicle «Dinars Cambra», que organitza la Cambra de Comerç de Barcelona i que va presentar el seu president, Miquel Valls, que no va parlar en cap moment de la independència però va demanar a Mas que, si segueix essent president després del 27-S, contribueixi a la recuperació econòmica des de l'«estabilitat».

Davant un públic nodrit de representants empresarials, el president català va descartar que hi hagi «por» en els inversors internacionals pel futur immediat si guanya l'independentisme el 27-S, no perquè no es creguin el procés cap a la secessió, sinó perquè «preveuen que si arriba a ocórrer no passarà res que ho pugui enfonsar tot». Mas també va defensar que el procés sobiranista «no ha afectat a l'economia» catalana, que en el primer trimestre del 2015 ha captat el 30 % de la inversió estrangera de tot Espanya, segons va explicar.

El candidat de Junts pel Sí va assegurar que el projecte sobiranista «és l'únic que té força per aportar un canvi real, que no sigui pur blablabla o pura retòrica». «La força del canvi real i a millor és aquesta, amb les incerteses que estan per totes bandes, tan en aquest projecte com en el no fer res», va afirmar.

Davant una pregunta sobre si acceptaria una oferta de tercera via des de l'Estat per a Catalunya, Mas va afirmar que «d'entrada» no es podria negar a escoltar-la ni la podria «impedir», perquè el govern central té «tots els mecanismes legals» per a formular-la, tot i que es va confessar «molt escèptic». «Hi ha algú a l'altra banda que de forma creïble tingui alguna cosa per oferir a Catalunya per resoldre un problema d'Estat?», es va preguntar retòricament. El líder de CDC va ironitzar dient que en el seu partit són «els màxims experts mundials en terceres vies»: «Les hem proposat totes», va assegurar.

En aquest sentit, Mas va remarcar que el procés és d'«una pulcritud democràtica total» perquè «comença i acaba a les urnes». També es va comprometre que, si torna a ser president, tindrà una «voluntat real» de dialogar amb l'Estat el mandat que sorgeixi de les urnes.

Falta d'iniciatives estatals

En canvi, l'Estat, segons Mas, no ha pres prou iniciatives els últims anys per fer front a la qüestió catalana, a diferència del que va fer al seu moment amb el terrorisme etarra, amb l'ingrés d'Espanya a la UE i a l'euro o amb la modificació de la Constitució per fixar el límit de dèficit.