El ministre de Defensa, Pedro Morenés, va provocar ahir una onada de crítiques a Catalunya per assegurar que, davant una eventual declaració d'independència, les Forces Armades (FAS) compleixen i compliran «estrictament» la Constitució i les lleis.

«Aquí cadascú ha de complir amb el seu deure i això és les Forces Armades, els governants i els governats. Tothom ha de complir amb el seu deure i res més. I si tothom compleix amb el seu deure li asseguro que no farà falta cap tipus d'actuació com la que vostè estava planejant», va respondre Morenés a RNE a una pregunta sobre el paper que jugarien els Exèrcits davant una declaració d'independència. Morenés va incidir que les Forces Armades «són absolutament i perfectament democràtiques» i estan «subjectes a l'estat de dret com qualsevol altra institució» i va recordar que tots els responsables polítics, inclosos els catalans, han jurat «complir i fer complir la Constitució».

Més tard, quan va ser preguntat pels periodistes en el Senat per les seves declaracions en la ràdio, Morenés es va limitar a respondre: «El que he dit és que tothom a Espanya està sotmès a la llei». El conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs (CDC), va titllar de «inqualificables» i «inclassificables» les declaracions de Morenés a RNE, paraules que al seu judici no són «dels temps actuals, d'un context democràtic». La consellera de Benestar Social i vicepresidenta del Govern català, Neus Munté, va afegir que «solament algú que té por a la democràcia, perquè les eleccions com les ques se celebraran el Catalunya són abans de res democràtiques, pot fer una afirmació d'aquestes característiques». També va respondre al ministre de Defensa el portaveu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Pere Macias, qui va dir a Morenés que és «un il·lús» si creu que amb les seves declaracions sobre una hipotètica independència de Catalunya els acovardiran. El candidat de Catalunya sí que es Pot» (ICV, Podem i Equo), Lluís Rabell, va titllar d'«energumen» i «mercader d'armes» al ministre de Defensa, mentre que el dirigent de Podem Íñigo Errejón va qualificar les seves paraules de «profundament irresponsables» i va dir que es tracta «d'una amenaça als catalans i també a la democràcia d'Espanya».

El primer a respondre al ministre va ser el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, qui el va acusar de ser un «insensat» i «èticament una persona molt però que molt low cost». «És una vergonya que una persona que teòricament és culta i viatjada digui tantes bajanades», va dir Tardà.

Preguntat per aquest assumpte, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va reconèixer tenir la «impressió» que les paraules de Morenés són «la típica declaració absolutament innecessària per part del ministre», encara que va afegir que li «agradaria llegir-la sencera». També l'exministra de Defensa i actual candidata del PSC a les eleccions generals, Carme Chacón, es va referir a les paraules de Morenés per assegurar que les Forces Armades «compleixen perfectament amb la legislació» i que no tenen «cap interès en alguna cosa com la que suggereix» el ministre de Defensa.

Finalment, la candidata de Ciutadans a la Generalitat, Inés Arrimadas, va dir que les paraules de Morenés demostren que el PP «surt a perdre el partit» de les catalanes del 27-S, perquè ja estan pensant en «com reaccionaran» si guanyen els independentistes.

Preguntada per aquesta polèmica, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va voler deixar clar que s'està «tractant de fer un debat on no ho hi ha» i que «no hi ha cap perspectiva ni cap intenció ni cap previsió» per part del Govern sobre l'ús de les Forces Armades a Catalunya.

Estem a favor que compleixi la llei, no estem per un altre tipus d'intervencions», va recalcar Soraya Sáenz de Santamaría en declaracions a la Sexta. Aquest tipus de qüestions, va agregar, poden generar «un gran debat» i «venir molt bé» als independentistes» que tracten de «treure d'això un gran rendiment» quan, va insistir, «d'això no estem parlant». El Ministeri de Defensa va penjar a la seva pàgina web l'entrevista íntegra de Morenés, amb l'objectiu de difondre les paraules exactes del ministre sobre Catalunya.