Els bisbes catalans creuen que Catalunya viu «un moment crucial», que les eleccions del 27-S «poden tenir una notable importància històrica» i defensen la «legitimitat» de totes les opcions, inclosa la de la independència, si es basen «en el respecte a la dignitat inalienable de les persones i els pobles».

En una nota oficial signada ahir per tots els prelats de Catalunya, van recordar el seu «amor a la Pàtria catalana» i el «deure» de tots els ciutadans d'anar a votar pensant en «el bé comú», encara que reiteren que «no toca a l'Església proposar una opció concreta».

«Però sí que defensem la legitimitat moral de totes les opcions polítiques que es basin en el respecte a la dignitat inalienable de les persones i dels pobles, i que busquin amb constància la pau i la justícia», argumenten els bisbes, que adverteixen que «les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya poden tenir una notable importància històrica».

Segons els bisbes, «estan en joc qüestions decisives a nivell institucional, polític i social», i han escrit la nota perquè creuen «que també la nostra veu, exposada amb esperit de servei, pot enriquir el debat actual sobre el present i el futur del nostre país».

Després de reafirmar la vigència del document «Arrels cristianes de Catalunya» del 1985, que reivindicava la identitat nacional catalana, i que també van recollir en un altre document el 2011 titulat «Al servei del nostre poble», els prelats expressen el seu «respecte per la legítima diversitat d'opcions que se sotmetran a votació».

En la seva reflexió pública, els bisbes constaten que «amb el pas del temps, s'ha fet encara més patent i ha pres més intensitat el que vam dir abans de les eleccions al Parlament de Catalunya del 2012».

«En aquests últims anys s'han manifestat nous reptes i noves aspiracions que afecten la forma concreta en la qual el poble de Catalunya ha d'articular-se i com es vol relacionar amb els pobles germans d'Espanya, en el context europeu», afegeixen.

Els bisbes recorden «el deure de tots els ciutadans a participar activament en les eleccions com una manera d'exercir la pròpia responsabilitat en la recerca del bé comú, i molt més en un moment crucial com el que estem vivint, que pot tenir conseqüències de llarga durada». Per això, demanen que «cadascun expressi per mitjà del vot les pròpies opcions, tenint present els grans valors que han d'estructurar la societat, com són el respecte als drets de les persones, les famílies i les institucions». També demana que es valori a l'hora de votar «l'honestedat i la transparència de la gestió pública; i la regeneració de la política, pensada en una visió àmplia, i que prioritzi la justícia i l'atenció als més febles i als quals pateixen el pes de la crisi econòmica».

«Entre tots haurem de continuar potenciant la convivència de la societat catalana dins de la pluralitat d'idees, conviccions, opcions i sentiments, que vol dir animar la construcció d'una societat democràtica, solidària, acollidora amb els emigrants, respectuosa amb totes les sensibilitats i defensora de les llibertats», afegeixen. També argumenten que «caldrà continuar treballant per eradicar els efectes perniciosos de la crisi econòmica, buscant camins que permetin millorar la situació de tantes persones que viuen en l'atur, l'estretor, la pobresa o la marginació»..

Que intercedeixi la Moreneta

Per tot això, els bisbes demanen a la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya, «que intercedeixi perquè el nostre poble sàpiga discernir bé les seves opcions i trobi camins per construir un futur més just i més fratern, obert solidàriament a la realitat dels altres pobles del món».