La candidatura de Junts pel Sí imagina un país on "ningú s'ha de sentir estranger". Raül Romeva, Artur Mas, i Oriol Junqueras, juntament amb els representants del món local, han defensat que Catalunya ha de ser un país "amb una mirada global i acollidora". L'acte, que s'ha celebrat a Mollet del Vallès, ha fet referència a l'exili que van patir centenars de persones i a la immigració, "un drama que ens apel·la a tots". Mas a manifestat que "és intolerable" que el procés sigui comparat amb un moviment "que va afusellar al president de Catalunya, responent a les declaracions de l'expresident Felipe González. Tots els participants a l'acte han format un gran mapa de Catalunya a la zona dels Gallecs.

Durant l'acte, Mas ha manifestat que un país que ha patit l'exili ha de tenir "una mirada atenta i amable cap als drames actuals" i ha recordat als presidents de Catalunya que van haver de marxar com Tarradellas, Irla, i Companys. Aquest últim, tal com ha recordat Mas, "va ser l'únic president elegit democràticament que va ser afusellat". El número quatre i actual president de la Generalitat, també ha manifestat que "no es pot tolerar" que "es compari un moviment polític, ciutadà i social d'arrel democràtica amb un moviment que va causar l'horror i va arribar a assassinar un president de Catalunya".

Mas també ha dit que un 70% de la gent que viu a Catalunya "té un origen familiar no català" i, contestant unes declaracions del president del govern Mariano Rajoy on deia que hi hauria persones que se sentirien estrangeres a Catalunya, ha remarcat que "ningú se sentirà estranger en un país que ha acollit milions de persones amb una gran capacitat d'integració". Alhora ha lamentat que s'hagi arribat al punt que "molts catalans i catalanes s'arribin a sentir estrangers en el conjunt de l'Estat espanyol". "Això no és responsabilitat nostra", ha afegit, i ha manifestat que "són uns altres els que han fet que arribem a tenir un sentiment d'aquestes característiques", fent referència al govern de l'Estat. El president també ha fet una agraïment als Ajuntaments que estan disposats a acollir "aquelles persones que volen venir a refugiar-se a Catalunya". "És una bona lliçó de cara a Europa i al món", ha afegit.

El líder de Junts pel Sí, Raül Romeva, per la seva banda, ha afirmat que Catalunya ha estat "una terra de fugida, de trànsit i acollida" i que aquest fet "dóna sentit a la necessitat de respondre als drames de nivell mundial". Segons el cap de llista, el moviment social de 'No a la Guerra' és "una de les banderes que ha de marcar el present i el futur del país que volem construir", un compromís col·lectiu "per construir des de la igualtat". Romeva també ha agraït el compromís dels Ajuntaments que han actuat davant la situació dels refugiats de Síria i ha fet una crida a sumar-se a totes les iniciatives per "combatre aquest drama independentment del color polític". "Hem de mirar més enllà de les circumstàncies actuals i tenir una mirada universal i acollidora que no exclogui a ningú", ha afegit Romeva.

El número cinc de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, seguint la mateixa línia, ha manifestat que Catalunya "és un país d'acollida" i ha recordat que un 7% de la població es va veure obligada a marxar després de la Guerra de Successió i que un 10% ho va fer després de la Guerra Civil. Segons Junqueras són "dos dels moviments de població més massius en termes percentuals de la història d'Europa". El número cinc també s'ha mostrat convençut que Catalunya "serà protagonista en la construcció d'una Europa solidària que doni exemple al món".

L'acte ha finalitzat amb la construcció d'un gran mapa de Catalunya que han format els representats del món local que han estat presents a l'acte i que s'han dividit amb les vegueries de l'Alt Pirineu, Lleida, Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona, Penedès, Catalunya Central, Barcelona i Girona.