El PP ha decidit canviar la llei per donar al Tribunal Constitucional capacitat sancionadora i obre així la porta a que aquest organisme pugui multar i fins i tot suspendre en les seves funcions el president català, Artur Mas, i qualsevol persona o autoritat que incompleixi les seves sentències.

Els populars van sorprendre ahir la classe política amb aquesta iniciativa presentada al Congrés pel portaveu del PP a la Cambra, Rafael Hernando, i el candidat del partit a la Presidència de la Generalitat, Xavier García Albiol, que va admetre que la reforma és un clar missatge als qui aposten per la independència de Catalunya: «la broma s'ha acabat», va afirmar taxatiu l'aspirant popular.

Abans que acabi la legislatura i un cop celebrades les eleccions catalanes estarà en vigor aquesta reforma, que es tramitaran d'urgència, però de moment el PP està sol amb aquesta iniciativa que van rebutjar totes les formacions polítiques i que és per al Govern català «inconstitucional i electoralista», en paraules de la portaveu de la Generalitat, Neus Munté.

Per contra, l'executiu de Mariano Rajoy la va defensar per considerar, segons la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que «enforteix» el marc constitucional i garanteix la tutela judicial efectiva en el cas de les sentències del TC.

Quatre són els articles de la llei orgànica que regula el Tribunal Constitucional que vol canviar el PP amb aquesta reforma exprés que va anunciar ahir.

Recull així, entre d'altres coses, diversos tipus de sancions en cas que s'incompleixin resolucions del TC, que van des de multes coercitives d'entre 3.000 i 30.000 euros a particulars, empleats públics o autoritats, a la suspensió en les seves funcions dels responsables públics que no compleixin les sentències.

També inclou l'«execució substitutòria» de les resolucions, i en aquest cas el Constitucional pot demanar al Govern que adopti les mesures necessàries per assegurar el compliment de les esmentades sentències.

Per als casos en què s'incompleixin decisions del TC com la suspensió d'actuacions o disposicions en «circumstàncies d'especial transcendència constitucional», es permet al tribunal d'ofici, a instàncies del Govern, prendre les mesures necessàries per al compliment «sense sentir les parts». I a més, en aquest últim cas, es dóna un termini de tres dies per comunicar a les parts i al fiscal i perquè el Tribunal Constitucional dicti resolució.

En presentar la iniciativa, el candidat a presidir la Generalitat per part del PP, Xavier García Albiol va assegurar que la reforma és un missatge molt clar als qui volen «saltar-se les regles del joc» i «trencar Catalunya de la resta d'Espanya», perquè sàpiguen que «la broma s'ha acabat». És també, va dir, la «la forma més clara de demostrar» que els independentistes «no aconseguiran» el seu propòsit de trencar Espanya.

Ningú, va dir de la seva banda Soraya Sáenz de Santamaría, té «res a témer» amb la capacitat sancionadora del TC que atorga aquesta reforma, excepte aquell que incompleixi la llei, perquè l'únic que fa és «enfortir» el marc constitucional.