El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar ahir que ningú se sentirà estranger en una Catalunya independent. Ho va dir durant la seva participació en un acte de precampanya de la candidatura Junts pel Sí a Mollet del ?Vallès, en què també hi van intervenir Oriol Junqueras i Raül Romeva.

El president va recordar que el 70% dels 7,5 milions d'habitants de Catalunya tenen "una arrel que no correspon a antecessors catalans", cosa que denota que està formada per persones de diferents orígens. "He sentit com el president Mariano Rajoy deia que no toleraria que a Catalunya hi hagi gent que es pugui sentir estrangera en la pròpia Catalunya, i això no passarà", va assenyalar.

Per a Mas, Catalunya és "un país capaç d'acollir milions de persones de fora que acaben representant una majoria de la població, i que ho fa amb gran capacitat d'integració. És evident que ni ara ni abans ni en un futur se sentiran estrangers". "La llàstima, i això ho haurà de tenir present Rajoy, és pensar com hem arribat a aquest punt, en el qual molts catalans i catalanes se senten ?estran?gers a Espanya, i això no és responsabilitat nostra, sinó d'uns altres", va sentenciar.

Advertència de cara al 27-S

D'altra banda, a través d'una entrevista a La Vanguardia publicada ahir, Mas va assenyalar que sense una majoria de diputats a favor del "sí a la independència" a les eleccions del 27-S, "aquest procés s'haurà acabat", i va assenyalar que en cas de produir-se aquest fet tota la política catalana s'haurà de reubicar per tornar a començar, tot i que es va mostrar confiat que això no passarà.

En aquesta entrevista, el president va reconèixer que és difícil que la seva candidatura aconsegueixi la majoria absoluta el 27-S, però augura que serà la primera força del Parlament i podria arribar a una majoria d'escons sobiranistes si s'hi sumen els vots de la CUP.

D'altra banda, Mas va assegurar que els vots de formacions com Unió o Catalunya Sí que es pot, que estan a favor del dret a decidir, els comptaran en el bloc del "no", i va advertir als votants d'aquestes forces polítiques que "la nit del 27-S els comptaran igual que al Partit Popular".

Sobre la gestió del dia a dia, si guanyen les eleccions, va dir que "les majories es poden obtenir més enllà del tema sobiranista" i que en el Govern hi hauria "les tensions típiques de les coalicions", però que tirarien la situació endavant.

A més, també va insistir que, si la seva candidatura guanya les eleccions, després de constituir el Parlament i el Govern es farà una declaració d'inici de constitució del futur Estat català i es comunicarà a l'Estat espanyol perquè estan parlant de "fer un Estat català de comú acord amb l'Estat espanyol". "Anirem de bon rotllo", va afegir.

Sondeig ajustat

Segons el sondeig publicat ahir per El Periódico de Catalunya, els partits independentistes aconse?guirien una majoria absoluta ajustada a les properes eleccions, atès que la llista de Junts pel Sí obtindria entre 60 i 62 escons i necessitaria el suport de la CUP, tot i que junts no arribarien al 50% dels vots. En aquest sentit, la suma de Junts pel Sí i la CUP se situaria entre els 67 i 70 escons -en són necessaris 68 per a assolir la majoria absoluta en el Parlament-, i es quedarien amb el 44,8% dels vots: Junts pel Sí obtindria el 38,8% dels vots i la CUP, un 6% (entre 7 i 8 escons davant dels 3 que té ara).

Segons aquesta enquesta, Ciutadans obtindria entre 25 i 27 escons (un 19,9% dels vots) davant dels nou que té ara, mentre que Catalunya sí que és Pot, la candidatura en què s'integren Podem i ICV-EUiA, entre d'altres, aconseguiria entre 15 i 17 escons (12,4%); el PSC entre 13 i 14 (10,3%); el PP entre 10 i 11 (7,9%) i Unió cap a 2 escons (2,4%).