El president de la Generalitat i número 4 de Junts pel Sí, Artur Mas, va valorar ahir les paraules del primer ministre britànic, David Cameron, i de la cancellera alemanya, Angela Merkel sobre la independència de catalunya. Per Mas, si hi ha la majoria "que es necessita" el "sí" el proper 27-S, s'inicia un procés cap a la constitució d'un estat català. "No volem se fora de la UE ni de l'euro", va insistir, tot afegint que "volem ser on som, per moltes veus que se sentir ara, interessades totes, perquè totes venen d'estats que gairebé sempre es protegeixen entre ells". "Si es vota aquest programa és per ser dins de la UE i de l'euro, amb les condicions i l'estatus d'ara", va insistir acompanyat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva durant la roda de premsa per presentar el programa electoral de la formació.

Mas també va justificar tots els passos que ha fet el seu Govern i la seva candidatura de cara al 27 de setembre davant de tots els "no" de l'Estat espanyol. "No se'ns n'ha anat l'olla", va sentenciar. En aquest sentit, va dir que entén que les eleccions són la fórmula per a "comopletar" el procés participatiu d'ara fa un any, de manera que les urnes siguin el punt "d'inici i final" del procés. "És una decisió de la gent", va dir. El número 4 de la candidatura va celebrar que la llista conjunta amb ERC i les entitats sobiranistes ja tingui el programa electoral però va insistir que "la majoria no la podem oferir nosaltres". Per això, va insistir que la decisió ha de recaure en la ciutadania i que un cop confeccionada una llista "potent i transversal", amb un programa "clar, nítid, sòlid i ben fet", cal una "gran majoria". Sense majoria, va afegir, "això no pot anar endavant".

Mas va afegir que si les eleccions del 27-S, tenen caràcter plebiscitari és perquè s'ha "acumulat una pila de "nos": l'Estatut "esberlat contra els murs del TC", el pacte fiscal, la petició de traspàs de la competència per a fer el referèndum, la llei de consultes, el decret de convocatòria i el procés participati així com "les corresponents querelles". Mas, que va tornar a posar sobre la taula el full de ruta de la seva candidatura, apuntant que després del 27-S una declaració inicial començaria a implementar l'estat català amb "l'oferiment de negociació a Madrid, Brussel·les i la comunitat internacional", perquè el tarannà el nou Govern ha de ser "dialogant i positiu". En aquest sentit i un cop arribi la "desconnexió", garanteix que es produirà en marcs de legalitat. "Sempre aplicarem la legalitat, serà espanyola, catalana o europea, però serà legalitat",va destacar.