El govern de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha iniciat els tràmits per modificar el reglament orgànic municipal per atorgar al ple la potestat de decidir sobre els elements simbòlics i institucionals del Saló de Plens, on actualment no hi ha cap imatge del Rei.

El govern de Colau va retirar fa uns mesos el bust del Rei Joan Carles I del saló de la Reina Regent, que és on se celebren els plens del consistori, i la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, va enviar el mes de juliol passat un requeriment a Colau perquè, d'acord amb la normativa vigent, col·loqués en un termini màxim d'un mes una efígie del rei Felip VI en un lloc preferent de la sala de sessions.

Segons la modificació que planteja ara el govern municipal, la representació d'elements simbòlics i institucionals "respondrà a la singularitat històrica i de capitalitat de Barcelona i als principis democràtic, neutralitat religiosa i ús no partidista", i la seva aprovació correspondrà al plenari del consell municipal, mitjançant un acord adoptat per majoria absoluta.

El Partit Popular, alerta

Per la seva banda, el Partit Popular instarà la Delegació del Govern a Catalunya a iniciar accions judicials contra l'Ajuntament de Barcelona si finalment el govern municipal incompleix la llei que regula els símbols del saló de plens.

El president del grup popular al consistori barceloní, Alberto Fernández, va recordar ahir en un comunicat que els símbols del saló de plens dels ajuntaments es regulen per llei i no des d'un reglament municipal.