El Departament d'Agricultura de la Generalitat ha denunciat davant els Mossos d'Esquadra un nou cas d'introducció intencionada del cargol poma, que es va detectat el passat dia 3 a l'hemidelta dret de l'Ebre. Segons el Govern, en concret es van trobar 43 cargols adults al terme municipal de Roquetes, a la riba del canal de reg.

Agricultura ha iniciat, de forma immediata, diverses actuacions urgents per evitar la propagació d'aquest nou focus i intentar eradicar-lo, principalment mitjançant el tancament del desguàs amb sacs de sorra per evitar escapaments, el tancament de les entrades i sortides d'aigua de l'arrossar on s'ha detectat el focus, la prospecció de la zona per retirar tots els exemplars que es detectin, i el tractament amb saponines.

El cargol poma ja està afectant l'hemidelta esquerre de l'Ebre, però a l'hemidelta dret només s'havien detectat focus puntuals que han estat objecte d'eradicació.

Amb aquesta introducció intencionada de 43 exemplars adults es podria provocar la seva propagació per l'hemidelta dret, una zona que fins al moment ha estat sempre sota control.

Aquest no és el primer cas intencionat que es detecta en les darreres setmanes. Cal recordar que el departament va presentar una denúncia davant la sospita que l'arribada del cargol poma al Baix Empordà va ser deguda a una actuació també volguda.

En aquesta zona, de fet, ja s'estan prenent mesures urgents d'eradicació i aquesta última setmana no s'hi ha detectat cap altre cargol ni posada d'ous.