A una setmana de l'inici de la campanya electoral per a les eleccions catalanes del 27 de setembre, el municipi de Lloret s'ha convertit aquests dies en la plataforma del PP per enviar un missatge als catalans. L'Escola d'Estiu del PP es va clausurar ahir amb els discursos del candidat popular català, Xavier García Albiol, i del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que va expressar el seu desig que el 27-S sigui l'"inici de la sortida del túnel, de la superació de les ferides i les divisions que els secessionistes antics i de nou encuny han generat". Tot plegat, perquè "ningú hagi de renunciar a ser català, espanyol i europeu" i, per això, va garantir que mentre sigui president "farà complir la llei", va assegurar.

Convençut que Albiol serà capaç d'eixamplar el nombre de suports als populars, Rajoy espera que el 27-S "porti una etapa de normalitat". Primer va criticar que "no es pot estar sotmetent els ciutadans a un constant martelleig de convocatòries electorals, referèndums i ara una altra cosa nova", en referència a les eleccions que el president català, Artur Mas, ha convocat com a plebiscitàries.

Així, Rajoy va introduir un dels missatges que el PP farà servir en la campanya, la idea que després del 27-S serà l'inici "d'un temps nou per apropar i per unir". "Volem moderació, estabilitat, seguretat", va dir, "la certesa d'un govern que s'ocupi dels problemes reals de les persones, que garanteixi la Constitució que ens dóna els nostres drets, llibertats i garanteix la sobirania nacional".

En definitiva, una "Catalunya que continuï sent Espanya i Europa". Aquí, el president espanyol es va preguntar: "Qui és qui per dir que has de renunciar a una d'aquestes condicions?" i va reiterar que "no vull que ningú dels que esteu aquí hagi de renunciar ni a una sola d'aquestes tres característiques", i que "ningú hagi de trencar amb els llaços econòmics o sentimentals, que ningú se senti estranger al seu propi país".

Per a Rajoy, el futur no és anar a "contracorrent de la història, sino a favor" apostant per "la integració, que és el que es fa a tot el món, i no per la separació que no es fa enlloc", va emfatitzar.

Sobre el diàleg, i en especial, amb Mas i la candidatura de Junts pel Sí, Rajoy entén que és impossible. "Clar que volem diàleg, el que no volem són monòlegs, que és el que hem escoltat en diferents ocasions al llarg de la legislatura", va dir assegurant que "necessitem governs autonòmics que generin tranquil·litat" i governin "per a tots" i no només per als que "pensen com tu", en al·lusió als que anomenava "secessionistes". Perquè, insistia el president espa?nyol, "el món canvia" i "les fronteres desapareixen". "No podem retrocedir segles enrere" com els que fan "polítiques de dividir, generar problemes, mirar alguns i repartir certificats de demòcrates, catalans o europeus", va sentenciar.

La reforma del TC

I per governar per a tots, cal "que es respecti i compleixi la llei". Així, el president va justificar -sense citar-la directament- la proposta de reforma del Tribunal Constitucional. "Si tots els ciutadans tenen l'obligació de complir la llei, com els governants poden dir que estan disposats a incomplir-la? Això no és possible", va assegurar. Per tant, "volem que es compleixin les sentències dels tribunals perquè afecten tots els ciutadans i també tots els governants". "O algú es creu de millor condició i estarà per sobre dels altres?", es va tornar a preguntar anunciant que "garanteixo que mentre sigui president en aquest país es farà complir la llei".

Les eleccions generals

Precisament, sobre les eleccions generals, va aprofitar el seu discurs davant un auditori ple a vessar per esvair qualsevol dubte i dir que "esgotarem la legislatura, és el que vaig prometre al principi i el més seriós, les eleccions se celebren cada 4 anys" i "no com alguns cada dos anys o any i mig", en referència a Mas, perquè "no és seriós". Així, va afegir, "governarem fins a l'últim dia perquè és la nostra obligació i no estem com altres -insistia- en temps de descompte. El partit dura fins al final".I fins al final el PP també haurà tirat endavant els pressupostos generals que Rajoy també va assegurar que "aprovarem" perquè és el més responsable i "dóna seguretat, estabilitat" i "és un bon missatge dins i fora d'Espanya". Més quan "ara ja podem fer uns pressupostos una mica millors". Convençut i optimista, va dir gràcies a l'"esforç de la societat espanyola" els últims anys "podem dir que baixa l'IPRF, l'impost de societats, més sou als funcionaris públics, seguim pujant la paga dels pensionistes i hem presentat pressupsotos amb més despesa social de la història del nostre país. Ara podem fer-ho", va dir entre els aplaudiments dels assistents.

La crisi dels refugiats

En un altre ordre de qüestions, el president espanyol va introduir la crisi dels refugiats. "Estem davant el més gran desafiament que té la Unió Europea els pròxims anys" i "Espanya serà solidària com ho ha estat sempre" i l'Estat "fixarà clarament les seves prioritats". Així, va dir que convocarem les comunitats autònomes, les corporacions locals i les persones que de bona fe tenen alguna cosa que aportar per treballar junts, amb ordre i eficàcia".

La clau, va insistir Rajoy, "és fer política global", "Europa ha de tenir una política global d'asil i immigració", una "política seriosa, sensata, raonable i amb regles de joc, la porto reclamant des de fa molt de temps". A més, "hem de col·laborar amb els països" d'on marxen i on van, "pactar convenis" i "lluitar contra les màfies", va dir.

Finalment, en el discurs de Rajoy no van faltar paraules d'agraïment a la presidenta del PPC, Alícia Sánchez Camacho, que enguany no torna a encapçalar la llista dels populars però que ha mostrat, "lleialtat, servei, generositat i ha obtingut els millors resultats d'aquesta força a Catalunya".

Qui també va lloar Camacho va ser el nou candidat. Albiol va "rendir homenatge" a Sánchez Camacho per la seva "generositat" i "col·laboració que m'està donant".

Albiol es va mostrar ahir més optimista que mai després de les recents enquestes que assenyalen, segons l'exalcalde de Badalona, que "la nostra candidatura està com un coet i que ens estaríem disputant la segona plaça a les eleccions. I això que encara no ha començat [la campanya] i segur que anirà a més", va assegurar Albiol.

Albiol: "No els abandonarem"

El seu projecte, va dir, serà "defensar tots aquells que l'actual Govern de Catalunya ens vol silenciar, convertir en invisibles. Ara més que mai fa falta una veu forta al Parlament". Aquí va introduir una anècdota d'un passeig al Mercat del Lleó de Girona que ha visitat aquests dies. "Em quedo amb una imatge. Una senyora que se'ns va acostar plorant i ens diu: no ens abandoneu, ho estem passant malament, no ens abandoneu...", va afirmar que li deia. "I els dic, no els abandonarem, sabem les prioritats dels que viuen aquí" començant pels que no tenen feina.

Segons Albiol, "hem de ser capaços de crear ponts i unió entre tots" perquè "Catalunya no necessita seguir creant murs" sinó "tornar a ser una terra d'acollida".

Per això es va proposar "recuperar el diàleg amb el govern d'Espanya", amb un govern "sensible amb les demandes de Catalunya i conscient de les demandes reals que tenim els catalans, però el govern d'Espanya necessita que qui se senti a la taula no vagi amb voluntat donar puntades als peus, sinó de reivindicar allò que és just i necessari per als catalans des de la lleialtat amb Catalunya i amb la resta d'Espanya".

"No podran fer-nos fora"

Finalment, fent referència a unes declaracions del candidat de Junts pels Sí, Raül Romeva, on segons Albiol deia "si voleu seguir sent espanyols i viure a Catalunya podreu fer-ho", li va etzibar: "Qui nassos es creu per dir qui pot o no estar a Catalunya?". "Li vull dir a Romeva, a Mas a Junqueras i a tota la tropa que ells, per més que ho intentin, no podran aconseguir dividir-nos, fer-nos fora, perquè la nostra terra es Catalunya i perquè Espanya és el nostre país", va sentenciar.