El president de la Generalitat, Artur Mas, va afirmar que no descarta acudir a la manifestació independentista a l'avinguda Meridiana l'11 de setembre perquè, a diferència d'altres anys, en aquesta edició és també candidat a les eleccions catalanes.

Mas va explicar que en les edicions anteriors no va acudir a les manifestacions de la Diada de Catalunya perquè entenia que havia de preservar el seu rol institucional i neutral de president. «No ho tinc decidit, encara no, però no ho descarto», va afegir el líder de CDC, número 4 de la llista Junts pel Sí.

Mas va denunciar, també, que la reforma del Tribunal Constitucional que impulsa el PPC és una «operació per controlar el procés català» i suposa «carregar-se l'Estat de dret»: «És una burrada. Demostra els nervis que hi ha i els límits als quals estan disposats a arribar», va afegir. El president català va reiterar que ell serà el president si Junts pel Sí té la majoria al Parlament.

Pel que fa al full de ruta independentista, va admetre que li «encantaria» si des de l'Estat, després de les generals, es proposés un «referèndum vinculant», encara que és una «possibilitat remota», però en tot cas va indicar que abans hi hauria d'haver una majoria del sí a la independència en les catalanes del 27-S.

Mas va afirmar que la declaració unilateral d'independència és «un últim recurs que no contemplo com una prioritat en absolut», però el que tampoc és «admissible», va puntualitzar, és que l'Estat no vulgui parlar amb Catalunya si hi ha una majoria favorable a la independència.

El president català va admetre també una «gran decepció» per l'article de l'expresident del Govern Felipe González..

Pacte a les generals amb?ERC

El líder de CDC va assegurar que la seva relació amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha millorat després de tancar l'acord per a la candidatura de Junts pel Sí, una fórmula que va admetre que li agradaria repetir per a les generals, encara que va puntualitzar que aquesta negociació amb ERC s'ha deixat per després del 27-S. En aquest context, Mas ha assenyalat que si a les eleccions catalanes del 27 de setembre guanyen els partits contraris a la independència, «la primera gran festa serà a Madrid».

L'oposició ja va reaccionar al fet que Mas vulgui anar la manifestació i ho considera una instrumentalització. El primer secretari del PSC i candidat a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, va assegurar que «el normal» és que el president català, Artur Mas, vagi a la manifestació independentista de la Diada, però «en quarta fila, com correspon al quart candidat» de Junts pel Sí, va ironitzar.

Iceta va fer aquestes declaracions en la presentació del seu llibre «Icetadari. Paraules per al diàleg» (editat en català per RBA-La Magrana), un directori de conceptes relacionats amb la història de Catalunya, ordenats per ordre alfabètic.

Segons Iceta, «Artur Mas fa temps que ha deixat de ser el president de tots els catalans, perquè ha assumit un projecte independentista i el normal és que a una manifestació independentista pugui anar».

Per la seva part el candidat de Catalunya Sí que es pot per al 27-S, Lluís Rabell, ha decidit finalment que no participarà en la manifestació independentista de la Diada, en considerar que la convocatòria «inclusiva» de l'ANC i "mnium Cultural «s'ha instrumentalitzat» per la seva coincidència amb l'inici de la campanya electoral.

Rabell va anunciar la seva decisió, després de la reunió que va manetnir ahir amb una delegació integrada per les dues entitats sobiranistes, a les quals ha agraït el seu «esforç» per promoure una convocatòria «inclusiva, oberta a tota la societat civil, una espècie de parèntesis enmig d'una campanya electoral en la qual, de fet, ja estem immersos».