El col·lectiu de juristes Drets ha presentat aquest divendres davant la Fiscalia Superior de Catalunya una denúncia contra l'expresident del govern espanyol Felipe González per haver comparat el procés polític que es viu a Catalunya amb l'Alemanya dels anys 30 i el feixisme italià en un article publicat a 'El País' el 30 d'agost passat. A parer dels denunciants, aquestes paraules "poden ser constitutives de delicte" perquè "incorren en la banalització del nazisme i el feixisme" i "vulneren de forma flagrant" la integritat moral i el dret a l'honor dels catalans "compromesos amb el dret a decidir". Amb tot, el col·lectiu ja adverteix que espera "poc" del recorregut que pugui tenir la denúncia.

Drets es mostra pessimista pel que fa a l'actuació de la Fiscalia "atesa la nul·la voluntat" de perseguir penalment aquest tipus de conductes "en el context jurídic de l'Estat espanyol". Però tot i això, la plataforma ha decidit presentar la denúncia en el convenciment que la societat catalana "demana i mereix" una "reacció de dignitat" davant les "ofenses" de personatges públics que "gaudeixen d'una important capacitat d'influència i de projecció mediàtica".

El president de l'entitat, Sergi Blázquez, ha lamentat la voluntat de "criminalitzar el moviment pacífic, democràtic i popular" que es viu a Catalunya i, sobretot, que aquesta voluntat provingui d'una persona que "ha ocupat el màxim càrrec institucional del govern espanyol durant catorze anys".

Drets també ha considerat "inacceptable" el fet que, al seu parer, González utilitza "l'atac" als catalans per influir en l'opinió pública espanyola.