La candidatura unitària Junts pel Sí, en la qual s'integren Artur Mas (CDC) i Oriol Junqueras (ERC), va presentar ahir el seu full de ruta per després de les eleccions catalanes, que preveu una transició cap a la independència en dues fases i sense «salts al buit» que deixin Catalunya sense marc legal.

En un acte al Col·legi d'Advocats de Barcelona, el candidat de Junts pel Sí i exvicepresident del Tribunal Constitucional, Carles Viver Pi-Sunyer, va explicar que el document està dissenyat per evitar un «buit legal i de poder», sota els principis de «sobirania, legitimitat, democràcia i participació».

El full de ruta és flexible a circumstàncies canviants, com una eventual proposta del Govern central per organitzar un referèndum, però no preveu cap paralització del procés si l'Estat bloquegés l'autogovern.

Si els partidaris de la independència obtenen la majoria absoluta el 27-S, el Parlament podrà aprovar una «declaració d'inici del procés d'independència» i es demanarà a l'Estat obrir negociacions, alhora que s'obrirà un procés participatiu perquè la societat catalana elabori un projecte de Constitució.

El document preveu la formació d'un govern de concentració, «el més ampli possible», amb quatre grans eixos: posada en marxa de les «estructures d'Estat», intensificació dels contactes amb la comunitat internacional, gestió ordinària de les competències autonòmiques per sortir de la crisi i negociació amb l'Estat, amb la possible «mediació» internacional, per a la creació d'un Estat català independent.

Un cop finalitzada la negociació i amb les «estructures d'Estat» indispensables instaurades, es procediria a la «proclamació de la independència», que pretén crear de facto el nou Estat.

Llei de transitorietat

En aquesta fase s'executaria la «desconnexió» respecte a l'ordenament espanyol i s'aplicaria una «llei de transitorietat jurídica» per evitar buits legals, una mena de constitució provisional que permetria una successió ordenada d'administracions i regularia elements estructurals del nou Estat, com la nacionalitat, les llengües o les institucions de govern.

A continuació s'aprovaria una llei de «procés constituent», per regular la fase parlamentària del procés d'elaboració de la hipotètica «Constitució catalana», amb això acabaria la primera fase de la transició cap a la independència.

La segona fase prevista en el full de ruta de Junts pel Sí preveu, en un termini màxim de 18 mesos des del 27-S, unes eleccions «constituents», que donarien lloc a un Parlament que constituiria la ponència encarregada d'elaborar una proposta de Constitució.

El procés de creació del nou Estat independent culminaria amb l'aprovació d'aquesta Constitució en un referèndum.