Un total de 5.620 estudiants han començat aquest dimecres tres dies d'exàmens. És la convocatòria de setembre de les proves d'accés a la universitat (PAU) per tots aquells que no les van passar al juny o que en volen millorar la qualificació per poder entrar als estudis desitjats. La majoria dels estudiants es presenta a les proves de la fase general i 1.504 només faran alguna prova de la fase específica. La primera prova, a les 9 del matí, ha estat la de llengua castellana i literatura, un examen on han aparegut textos de Cristina Fernández Cubas i Juan José Millás, a l'hora que s'ha demanat analitzar el poema 'Romance de la luna, luna'' de Federico García Lorca.

Matí de nervis en algunes facultats catalanes. 5.620 estudiants catalans han començat les proves de selectivitat, en la convocatòria de setembre. Els exàmens duraran 3 dies i els permetran, a tots aquells alumnes que no ho han pogut fer al juny ja sigui perquè la nota els va quedar no els permetia entrar als estudis desitjats, perquè van suspendre la primera convocatòria o perquè no s'hi van poder presentar en tenir alguna assignatura pendent de batxillerat, accedir a la universitat.

De tots els estudiants, 3.351 s'han presentat de matrícula ordinària i 242 ho han fet per millorar la nota. Només 146 han repetit l'examen perquè van suspendre al juny. La procedència d'aquests alumnes és, majoritàriament el batxillerat, però també n'hi ha de cicles formatius i de grau superior. Els alumnes coneixeran la nota per internet a partir del 18 de setembre.

A les nou del matí d'aquest dimecres, la primera prova ha estat de llengua castellana i literatura. Cristina Fernández Cubas, amb un fragment del conte de 'En el hemisferio sur' de 'Mi hermana Elba y los altillos de Brumal' ha estat l'autora de la primera opció de la prova, i ja havia format part de l'examen de castellà de la convocatòria de juny. En aquest cas, els alumnes han hagut també d'analitzar un poema de Federico Garcia Lorca, ''Romance de la luna, luna''. La segona opció girava entorn un text de Juan José Millás, de l'Articuentos'.

En els dos models d'examen, els alumnes havien de demostrar els coneixements de llengua a través d'exemples concrets dels fragments, com ara identificar temps verbals i corregir-ne d'incorrectes, conèixer els tipus de textos o altres aspectes com per exemple, saber què són dues paraules ''parònims''. En la part comuna, els estudiants s'han enfrontat a preguntes lingüístiques com explicar la diferència entre morfemes flexius i derivatius, identificar valors gramaticals d'algunes oracions o conèixer els diferents tipus de frases que poden aparèixer a un text.

En general, els alumnes han sortit satisfets de la prova. En Joel Reverté explicava que no s'havia presenta tal juny i que ara ha estat estudiant més i ha estat ''assequible'' per poder entrar on vol. La Clàudia creu que també ha estudiat ''el suficient'' per poder triar estudis. La Carlota Bilbao ha reconegut que al principi estava nerviosa però no que no li ha semblat difícil. En Marc, ha repetit la selectivitat perquè al juny no va superar les proves PAP per entrar a magisteri, i ha vist que l'examen de castellà ha estat ''una mica més fàcil''. Confia en poder accedir als seus estudis i espera també, que en general tots els exàmens li resultin més senzills.