Després de reunir-se a Saragossa amb el candidat del PSC a la Generalitat, Miquel Iceta, el president d'Aragó, Javier Lambán va insistir que la seva intenció és tornar a la formulació de l'existència de tres llengües a Aragó: castellà, català i aragonès, després d'haver fet «el ridícul més espantós» amb la llei vigent, promulgada per l'anterior govern PP-PAR.

El president va anunciar ahir que de la manera «més ràpida possible» el govern que lidera presentarà a les Corts una iniciativa per derogar Lapao i tornar al model que establia la norma del 2009. En aquesta llei es va evitar citar expressament aquestes llengües i es va optar per dues denominacions més: llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental d'Aragó, de la qual va sorgir l'acròstic lapao, i Llengua Aragonesa Pròpia de les àrees Pirinenca i Prepirinenca

«Lluny que ningú rebutgi reconèixer l'existència de parlants en català a Aragó, hauríem de proclamar-ho com un orgull», va emfatitzar durant la jornada d'ahir el president Javier Lambán, qui va insistir que cal reconèixer aquesta realitat.

Va explicar que encara que és «evident» que només hi pot haver una llengua oficial a Aragó, que és el castellà, també ho és que hi ha parts d'Aragó on es parlen altres, que són llengües pròpies i que com tals «han de tenir reconeixement legal i determinada protecció» i entendre-les com un dret «almenys a les zones en les quals es parlen».

Segons el parer de Lambán, dins «l'aragonesisme modern» que intenta exercir, és necessari que en la comunitat es faci un «exorcisme de vells fantasmes» i a la vegada de «vells complexos d'inferioritat» d'alguns sectors de la societat que «han alimentat un anticatalanisme absolutament inconsistent i inconseqüent». Aquests sectors, ha afegit, s'han negat a reconèixer «realitats absolutament palmàries».