El president espanyol va obtenir ahir el suport públic de la canceller alemanya Angela Merkel, sobre Catalunya. La canceller va assegurar ahir que la seva posició sobre el procés sobiranista a Catalunya és «molt semblant» a la del president espanyol, Mariano Rajoy, amb qui ha abordat aquesta qüestió durant la cimera bilateral que va tenir lloc dilluns i ahir dimarts. En roda de premsa conjunta, Merkel va recordar que cal «respectar» els tractats de la UE que «garanteixen la sobirania i integritat territorial de cada estat». «És molt important que es respecti la legalitat internacional. Aquí no hi ha cap tipus de diferència», ha sentenciat a preguntes dels periodistes.

La canceller alemanya va rebre dues preguntes de la premsa espanyola sobre aquesta qüestió i va admetre que durant la reunió tots dos han parlat «de la política actual tal com ho fan primers ministres i presidents del govern i en aquest context sobre la situació a Espanya» i sobre «el que està passant» a Catalunya. «Tenim una posició molt semblant. Hi ha els tractats de la UE i tots els hem de respectar, que garanteixen la sobirania i integritat territorial de cada estat», va sentenciar Merkel, que va afegir que al seu entendre «és molt important que es respecti la legalitat nacional i internacional», un punt en el que «no hi ha cap tipus de diferència» entre els plantejaments del govern espanyol i alemany.

Posteriorment la canceller va ser preguntada sobre la inestabilitat que es podria produir a Espanya en el cas d'una victòria del sí a Catalunya o la caiguda del bipartidisme a Espanya. En aquest punt va assegurar que no té intenció d'entrar «en campanyes electorals» però es va mostrar plenament confiada que la política «d'èxit» que Rajoy ha implementat en els últims anys «continuarà en el futur». En tot cas, va desitjar «molt d'èxit» a Rajoy de cara als pròxims comicis. «Crec que el camí d'Espanya va cap amunt i serà quelcom que moltes persones tindran en compte a les eleccions».

Precisament sobre aquests comicis, Rajoy va assegurar que se sent «animat» sobre el fet que el PP «guanyarà les eleccions» malgrat que ha hagut de fer polítiques «dures», i va advertir que un canvi seria molt negatiu per a la recuperació.

El Govern català va reaccionar a les declaracions de Merkel amb un cert escepctisicme. La portaveu del Govern, Neus Munté, va considerar que les declaracions de la cancellera alemanya, Angela Merkel, apel·lant als tractats de la UE i a la legalitat internacional no són una «opinió política personal de rebuig» al procés de Catalunya, com segons Munté, esperava el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Munté va constatar que les reflexions de Merkel constaten que la independència de Catalunya ha deixat de ser un afer intern de l'Estat i l'excepcionalitat de les eleccions del 27-S. Per Munté, el fet que la independència de Catalunya es tracti en una cimera entre el president Rajoy i la cancellera Merkel demostra, segons l'executiu català, que el procés té «transcendència internacional» i que les eleccions del 27-S tenen una «clara excepcionalitat» tot i que alguns defensin que són uns comicis ordinaris i autonòmics. Finalment, el Govern assegura que està compromès amb el respecte a la legalitat internacional.

Al vespre, el candidat del PP a la Generalitat, Xavier García Albiol, va reitera que les paraules de la cancellera alemanya, Angela Merkel demostren que fora d'Espanya «ningú es creu l'aventura de Mas». «Merkel diu el que estem dient des de fa molt de temps: que una Catalunya fora d'Espanya és una Catalunya fora d'Europa», va apuntar i va confiar que més dirigents europeus se sumin a la defensa de la unitat de l'Estat espanyol.