El president Artur Mas va informar ahir que el 2012 va mantenir diverses reunions discretes de fins a «cinc i sis hores seguides» i que «no va conèixer ningú» amb Mariano Rajoy per abordar un pacte fiscal, i va avisar que la reforma federal de la Constitució que proposa el PSOE no serà possible perquè comunitats autonòmes com Andalusia s'hi oposaran.

En el primer torn de rèplica després de les intervencions dels grups, Mas va lamentar que en l'actual situació els catalans són «súbdits i no ciutadans» i «no es pot esperar res» de l'Estat.

Sobre la reunió que va mantenir amb Rajoy el 2012 a La Moncloa per a un possible pacte fiscal, Mas va recordar als diputats del Partit Popular que «no diguin que va durar dues hores -la seva negociació del pacte fiscal-, perquè no saben el que va passar en els mesos anteriors, només saben el que és públic». El president català va explicar que va mantenir «diverses reunions» amb anterioritat, de «cinc i sis hores seguides i de les quals no es va assabentar ningú, parlant del pacte fiscal amb Rajoy».

Unes trobades en les quals va advertir al president del Govern «del que estava venint, de què no tenien el termòmetre ben posat del que estava passant a Catalunya, i que tenien una ignorància total, i com sempre no van fer cas de la situació que hi havia».

Mas va insistir que es va passar «mesos» parlant del pacte fiscal amb el president de l'executiu central i fins i tot va donar detalls del que li va dir en la reunió a la Moncloa posterior a la «gran manifestació» de la Diada del 2012, el 20 de setembre, que va precipitar l'avançament electoral al novembre d'aquell any.

«Una setmana després de la primera gran manifestació de la Diada, vaig anar amb una representació parlamentària de diferents partits a negociar el pacte fiscal amb Rajoy i, d'entrada, li vaig dir: no et vinc a demanar ni un sol euro, perquè conec la situació de les finances. Sé que no et puc demanar diners en aquest moment», va asseverar.

Mas va afegir que va demanar a Rajoy «un canvi d'estatus jurídic, que no econòmic, perquè el parlament català pogués tenir poders equivalents al basc i el navarrès», perquè en la Constitució «cap article fixa el que ha de ser el finançament autonòmic, sinó que ho remet a una llei orgànica, la LOFCA, que és la que ens ha perjudicat sempre».

Però, dirigint-se directament al líder del PSC, Miquel Iceta, Mas ha recordat que la Constitució «no l'hem pogut canviar i vostès (el PSOE) tampoc». «No la canviaran. I saben per què? Perquè sortirà una comunitat, la primera de totes Andalusia, i no deixarà que es faci. Potser sí que es canviarà, però no en benefici de Catalunya, ni de la Comunitat Valenciana, ni de les Balears, ni de Madrid. No pesaran prou per canviar això, perquè si un tema és sagrat a l'Estat és aquest. Li asseguro que per un cèntim d'euro es barallaran i no deixaran que es toqui pràcticament res», va dir.

Mas va explicar que avançar eleccions «no és còmode» per a ell, però actua així perquè no pot ser «insensible» i «mirar cap a una altra banda» davant un mandat democràtic «com una catedral».