El president de la Generalitat, Artur Mas, va llançar les seves sospites sobre el Govern central pel «muntatge» de l'escorcoll a la seu de CDC, mentre l'oposició el va acusar de tapar les presumptes comissions del 3% al seu partit. Més de cinc hores es va estendre la compareixença de Mas davant la Diputació Permanent del Parlament per parlar sobre els motius de la convocatòria d'eleccions per al 27 de setembre i per donar explicacions sobre els escorcolls a les seus de CDC i de la seva fundació pel suposat pagament de comissions de la constructora Teyco.

En la seva intervenció inicial, Mas va insinuar que des del Ministeri d'Interior es va ordir l'escorcoll just un mes abans de les eleccions catalanes del 27 de setembre: «A aquestes alçades de la pel·lícula, jo ja no crec en segons quines casualitats».

Mas va recordar que l'operació va ser promoguda «per la Fiscalia i la Guàrdia Civil» i va llançar una insinuació sobre el Ministeri que dirigeix Jorge Fernández Díaz, i que «en els últims temps no es caracteritza per la seva actuació ?exemplar ni les seves bones pràctiques».

El president de la Generalitat va denunciar que Espanya es va assemblant al «far west», amb processos «inquisitorials» en els quals s'obliga l'acusat a provar la seva «innocència» i amb casos en els quals es «persegueix políticament» gent i s'ordeixen «muntatges» com a arma electoral. «I em jugo el que vulguin que abans del 27-S hi haurà nous muntatges», va afegir.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, que no va intervenir, va estar present al començament de la sessió, fins que es va absentar per protagonitzar un acte de la candidatura Junts pel Sí a Rubí.

De la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va instar Mas a assumir «responsabilitats» polítiques «en primera persona» si es demostressin aquestes irregularitats i el va acusar d'usar la Generalitat com a «moneda de canvi» per al 27-S.

Iceta va carregar contra la intenció de Mas de «vulnerar la legalitat democràtica» amb el procés independentista, i d'altra banda li va exigir explicacions després dels escorcolls policials a CDC i la seva fundació CatDem.

«Manté en seu parlamentària l'afirmació que el seu partit i la seva fundació no es van finançar irregularment? Suposem que així ho farà. Preguntem doncs què faria si el temps desmentís la seva afirmació. Renunciaria als seus càrrecs?», va preguntar.

Iceta va recordar a Mas que durant els dos anys que va presidir la fundació del PSC, aquesta «no va rebre aportacions per part de Teyco, i pel que m'han dit tampoc en cap altre moment», i li va qüestionar llavors si «alguns d'aquests donatius responien al retorn d'una concessió pública».

El portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, va qualificar de «molt greus» les acusacions del president català contra el Ministeri d'Interior, la Fiscalia i la Guàrdia Civil quan, va recordar, l'escorcoll el va ordenar un jutjat del Vendrell després d'una denúncia d'un regidor d'ERC, que «no té res a veure amb el ministeri».

El dirigent del PPC va aconsellar a Mas, a més, que no es queixi del fet què la Guàrdia Civil tardés cinc hores a iniciar l'escorcoll a la seu de CDC i, en aquest punt, li va preguntar si pot «negar» que durant aquest temps algú de Convergència no va triturar «algun paper» o va amagar «algun document darrere una caixa forta»: «Ho pot desmentir?», va insistir Rodríguez.

Les casualitats

Des d'ICV-EUiA, Joan Herrera va acusar Mas de «connivència» amb la corrupció i va afirmar que la «casualitat és que mai sàpiga res» dels casos que afecten CDC. Herrera li va recordar que va ser el «successor polític» de Jordi Pujol i conseller en els seus governs, a més d'«haver estat en el poder i en una manera de fer que destil·lava clientelisme».

«El principal repte a Catalunya és fer-los fora, que quedin derrotats i reduïts a la mínima expressió», va afirmar. «Quina casualitat que vostè mai sàpiga res. Massa casualitats. És casualitat que només escorcollin CDC? Si això va del procés (sobiranista), per què no escorcollen altres partits?. A ERC i la CUP no els escorcollen mai», va afirmar.

En nom de CDC, Jordi Turull va demanat «tolerància zero i sense excuses» contra la corrupció i la «guerra bruta»: «Nosaltres hem proposat urnes i paperetes i l'Estat ens ha respost amb querelles i tricornis», va protestar.

La compareixença al Parlament la va sol·licitar Mas a l'agost per explicar els motius de l'avançament electoral, però els escorcolls de divendres passat i la pressió de l'oposició van forçar que el debat s'ampliés a les presumptes comissions il·legals a CDC.

El debat sobre la corrupció va eclipsar els missatges sobre el 27-S, unes eleccions que Mas va justificar com a últim recurs per permetre als catalans pronunciar-se sobre la independència, davant el «mur granític» d'un Estat que es nega a «dialogar».