L'Associació de Professionals de les Teràpies Naturals (APTN-COFENAT) ha plantejat la recusació d'un jutge de Barcelona per dictar una sentència en la qual sanciona un dels seus terapeutes per estar mancat de llicència per exercir activitats sanitàries sense haver celebrat el corresponent judici.

A través d'un acte, el titular del jutjat contenciós número 17 de Barcelona va declarar nul·la la sentència després d'admetre que no s'havia celebrat el judici, però va advertir l'advocat de l'APTN que es donava per "prou il·lustrat el cas" en vista d'altres sentències sobre processos similars. Davant l'advertència del jutge, els lletrats de l'Associació de Professionals de les Teràpies Naturals consideren que aquest ha perdut l'objectivitat per enjudiciar el cas, perla qual cosa han presentat una queixa davant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i han plantejat la seva recusació perquè sigui un altre magistrat qui l'assumeixi.

El judici, que no va arribar a celebrar-se havia de resoldre el recurs contenciós administratiu que un terapeuta de l'Associació va presentar el 2013 contra la multa de 3.006 euros que li va imposar el Departament de Salut per exercir activitats que únicament poden desenvolupar professionals sanitaris amb titulació oficial i col·legiats. La multa va ser resultat d'una inspecció que la Generalitat va efectuar d'ofici a l'Institut Superior de Medecines Tradicionals (ISMET) de Barcelona, que va comportar l'obertura de nou procediments sancionadors a professionals que exercien al centre.

Una vegada assenyalat pel jutge, el judici es va suspendre a petició de les parts, a l'espera que es dictés sentència en diversos processos judicials que s'estaven tramitant davant altres jutjats per fets similars.

La sentència del jutge recusat, de febrer del 2015 i ferma, sosté que només un dels set jutjats que portaven aquests processos donen la raó a l'Associació de Teràpies Naturals, per la qual cosa el magistrat "s'alinea amb la posició majoritària" a l'entendre que els seus raonaments són "correctes i encertats". D'aquesta forma, el jutge va confirmar la multa imposada al terapeuta, en entendre que realitzava activitats de caràcter sanitari ?-com ara tractaments per al còlon irritable, virus del papil·loma humà, infecció urinària, artrosi, bursitis, reflux gàstric o problemes menstruals- sense la preceptiva llicència.

Aparició d'un nou acte

Davant l'incident de nul·litat presentat pel lletrat del terapeuta per entendre que la sentència dictada sense judici va vulnerar el seu dret a la tutela judicial efectiva, el jutge va dictar un altre acte en què anul·lava la sentència i ordenava tornar el cas al moment anterior a la celebració del judici. No obstant això, l'acte avisa les parts que "el magistrat es troba prou il·lustrat sobre el cas a la vista de les sentències aportades per les parts".

Per la seva banda, el director del centre ISMET de Barcelona, Alex Badrena, ha denunciat la "persecució" de què, segons la seva opinió, són víctimes els professionals de les teràpies naturals per part dels poders públics, un col·lectiu que agrupa 15.000 persones a Catalunya.