L'expresident del Govern Felipe González fa una dura crítica al procés independentista i demana als catalans que "no es deixin arrossegar a una aventura il·legal i irresponsable", que "posa en perill la convivència", i que portaria Catalunya a una "via morta". González va fer aquestes declaracions a través d'una carta oberta publicada ahir al diari El País titulada "A los catalanes", mitjançant la qual advertia que Catalunya quedaria aïllada "com una mena d'Albània del segle XXI", a més de comparar el procés independentista amb el nazisme i el feixisme dels anys trenta.

"Pel compromís amb Espanya, espai públic que compartim durant segles", González demanava als catalans que no donin suport a Junts pel Sí i advertia que els independentistes "no aconseguiran, trencant la legalitat, seure en una taula de negociació amb ningú que tingui el deure de respectar-la i fer-la complir".

En relació a la "fractura" que suposaria la "desconnexió" d'Espanya, González va carregar contra aquesta idea i va avisar de les "conseqüències" que, segons el seu parer, això tindria. Entre les quals esmentava la desconnexió d'una part substancial de la societat catalana, "fracturant-la dramàticament", la desconnexió de la resta d'Espanya "trencant la Constitució, i per això l'Estatut que garanteix l'autogovern, i la convivència secular en aquest espai públic que compartim".

D'altra banda, l'exmandatari assegurava que la "fractura" ja es comença a notar i que se senten "veus de rebuig" als que no tenen "pedigrí català". En referència a aquesta "desconnexió", González va dir que aquesta seria, també, respecte a Europa i Llatinoamèrica, la qual cosa portaria els catalans a una "via morta". En aquesta línia, l'expresident va comparar Mas amb Tsipras quan va intentar "negociar amb més força": "Comet el mateix error però amb resultats més greus".

Segons González, "cap responsable polític pot permetre una política de fets consumats, i menys trencant la legalitat, perquè convidaria a altres a aventures en sentit contrari". "Tots arriscaríem el que ja s'ha aconseguit i la possibilitat d'avançar amb diàleg i reformes", concretava. Sobre això, l'exdirigent socialista es mostrava partidari de les reformes pactades que garanteixin els fets diferencials "sense trencar ni la igualtat bàsica ni la sobirania de tots"."No necessitem més liquidacionistes en la nostra història que proposin trencar la convivència i les regles de joc amb plantejaments falsament democràtics", afegia.

A la carta, l'expresident espanyol deia que la llista de Junts pel Sí està "unida només pel rebuig a Espanya". En aquesta línia, González es preguntava per què Mas apareix en el quart lloc de la llista "com si necessités una guàrdia pretoriana per violentar la llei", tot afegint que, si ho fa, "perd la legitimitat democràtica".

També va tenir paraules de record per al Partit Popular, a qui va acusar d'"immobilista" i de "tancar-se al diàleg i a la reforma". No obstant això, va agregar que aquesta convicció, "que estreny el marge de maniobra dels qui desitjaríem avançar per la via de l'enteniment, no em pot portar a una posició d'equidistància entre els que s'atenen a la llei i els que tracten de trencar-la".

"Agraïment" de Duran

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va afirmar ahir en el seu compte de Twitter que "agraïa" l'article, i va tractar el tema mitjançant les piulades. "Ignorància no és no saber les coses. És no voler-les saber. En el debat independentista hi ha molta ignorància d'aquesta", deia el primer text.

Duran va assenyalar en un altre tuit que "al 76, amb Felipe González ens vam entendre. Entre d'altres, Fraga, ministre que va empresonar Felipe González o Carrillo. Ara no ho podem tornar a fer? És clar que sí!". "Es necessiten política, diàleg, pacte, transacció i consulta per superar el carreró sense sortida", va afegir amb una nova piulada, abans de subratllar, en l'últim tuit, que "les fugides cap endavant només porten al precipici amb costos elevadíssims".