La carta oberta de Felipe González als catalans publicada a El País va provocar ahir la crítica de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i, fins i tot, de Ciutadans. El govern, en canvi, es van congratular per l'escrit i els socialistes espanyols s'hi van mostrar en absoluta concordança.

Preguntada per l'equiparació entre l'independentisme i el feixisme, Colau va remarcar que tots els catalans de diferents ideologies se senten "profundament insultats", i va considerar que "estaria bé que el senyor González esti?gués una mica a l'alçada del seu excàrrec i demanés disculpes".

A parer seu, és d'una "irresponsabilitat tremenda banalitzar el nazisme", i més comparant això amb la mobilització catalana per la independència, que s'ha produït de forma "cívica i amb una gran serenor". "Tot el contrari el que està passant que el que descriu González", va concloure.

Per la seva banda, la candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, va celebrar la línia en què es va expressar González però va demanar "fer memòria" del paper "còmplice" i "ambigu" tant de PSOE com de PSC vers el nacionalisme. "Si no haguessin pactat sempre amb els nacionalistes, no estaríem aquí", va asseverar. A més, va retreure a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que "contribueixi" a fer la capital catalana un "instrument al servei de l'independentisme" abstenint-se en l'adhesió de l'Ajuntament a l'AMI. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va agrair la carta escrita per Felipe González i va afirmar que l'opinió dels expresidents és sempre "molt autoritzada". Així mateix, va animar que "cada cop més gent" expliqui les conseqüències de les decisions dels independentistes. "És d'agrair que ho escrigui i ho expressi i posi l'accent en l'esquinçament que s'està produint a la societat catalana i en què es compleixin les lleis", va subratllar.

El portaveu del grup socialista al Congrés, Antonio Hernando, va assegurar ahir que la seva formació comparteix la "tesi central" de la carta de l'expresident espanyol, Felipe González. Hernando va assegurar que a través del seu escrit González promovia "la negociació, el diàleg i la trobada" entre el govern espanyol i Catalunya i es va mostrar convençut que els arguments de l'expresident espanyol són els d'un ciutadà i els d'un excap de l'executiu que té "un profund amor i estima per Catalunya". "Els mateixos que els de la immensa majoria de ciutadans de la resta d'Espanya, que no concep una Catalunya fora d'Espanya".