El sector turístic català tancarà aquest mes d'agost amb moderada satisfacció després d'haver-se pogut recuperar d'un juliol irregular. La costa ha obtingut ocupacions per sobre del 90%, com és el cas del Maresme o de la Costa Brava on s'ha registrat un increment del 8% respecte l'agost passat. A la demarcació de Lleida també s'han registrat un 5% de pernoctacions més amb més visitants en actius com el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici o el Tren dels Llacs. A la Costa Daurada, la davallada del turisme rus en un 50% ha obligat a reconduir l'oferta per poder salvar els mobles. A les comarques centrals i a les Terres de l'Ebre, el turisme rural ha deixat un balanç positiu.

Creix l'ocupació a les comarques gironines

Pel que fa a les comarques gironines, des de la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona han explicat que s'ha registrat un augment de les ocupacions durant el mes de juliol i agost d'enguany en comparació amb el mateix període de temps del 2014. En concret, ha crescut un 8% l'ocupació durant el mes de juliol i un 6% aquest agost en comparació amb l'any passat.

Una situació que, des del sector, relacionen amb el bon temps que ha fet aquest estiu, la lleugera recuperació econòmica que assenyalen des de les administracions públiques i a les incidències i atacs que s'han produït a d'altres països banyats pel mediterrani, competidors de la Costa Brava, que fins ara acollien un gran nombre de turistes. A grans trets, la zona de la Costa Brava, la Garrotxa i l'Alt Empordà han estat les comarques on s'han registrat les ocupacions més altes, entre el 70 i 75% al juliol i 80 i 90% aquest agost. La majoria dels turistes eren famílies i parelles de mitjana edat de la demarcació de Barcelona. Pel que fa al turisme estranger, gran part eren francesos seguits de britànics, alemanys i belgues.

D'altra banda, les cases rurals del litoral gironí han fregat el ple absolut durant aquest mes d'agost i, els establiments situats a les zones interiors, han registrat ocupacions d'entre el 70 i 80%, un 15% més que l'any passat. "Ha estat una temporada molt bona, ja firmaria perquè l'any vinent torni a ser igual", ha resumit el president de l'Associació de Turisme Rural Girona, Ramon Corominas.

Pel que fa als càmpings gironins, els establiments han assolit les expectatives marcades arribant a una ocupació mitjana del 85% durant aquest mes d'agost.

De cara a setembre, el sector assenyala que no poden avançar gaires dades ja que depenen de les reserves d'última hora que estaran molt guiades per la meteorologia. En principi es preveu que la majoria dels turistes visitin les comarques gironines durant la primera quinzena del mes de setembre i s'hi estiguin entre dues i tres nits.

Ocupació alta al Maresme amb estades més llargues

Al Maresme, l'ocupació hotelera a Calella durant el mes d'agost ha estat pràcticament del 95%. La presidenta de l'Associació Turística del municipi, Isabel Mallol, apunta que és una xifra provisional però celebra els indicis que confirmarien una ocupació similar a la de l'any passat. L'arribada més important de visitants ha estat procedent de França, on Calella ha reforçat la promoció del cicloturisme com a al·licient. Segons Mallol, "en aquests moments s'està veient el retorn pel que fa al turisme familiar" i confia que també hi haurà un important impacte en turisme esportiu de cara als propers mesos, en temporada baixa.

Pel que fa al mes de juliol, l'Associació Turística de Calella ha constatat un canvi de tendència en el nombre de dies d'allotjament dels visitants. Les pernoctacions han crescut un 2% -en total, se n'han registrat 395.000- gràcies a què els turistes s'estan gairebé una setmana al municipi, mentre abans ho feien aproximadament quatre dies. En paral·lel, Isabel Mallol ha confirmat que el turista rus segueix minvant respecte estius anteriors. Ara representa un 10% -13 punts menys que l'estiu passat-, però assegura que actualment "ja no ve tant sota el paquet del touroperador" sinó que ho fa "particularment o amb reserves on line".

Mallol atribueix el descens acumulat dels darrers anys d'aquests turistes a la pèrdua de valor de la moneda russa, però alhora assegura que hi ha un gruix de visitants russos que es manté fidel al Maresme perquè "li encanta". Al mateix temps, Isabel Mallol afirma que aquest estiu aquests visitants s'han sentit més còmodes gràcies a l'aprenentatge de l'idioma rus per part del personal dels hotels. "Ara també s'haurà de fer un esforç per aprendre el francès", apunta la presidenta de l'associació que engloba el turisme de Calella.

Apartaments turístics de Barcelona satisfets i càmpings amb menys ocupació

Els càmpings de la demarcació de Barcelona consideren que aquest ha estat un agost amb "alts i baixos" marcat pel mal temps i la crisi econòmica a Europa. El president de l'Associació de Càmpings de Barcelona, Francesc Caballé, preveu que el mes es tanqui amb unes dades d'entre un 75% i un 80% d'ocupació, un percentatge que significaria una davallada d'entre un 10% i un 15% respecte l'agost del 2014.

Francesc Caballé creu que el sector s'ha vist perjudicat per les tempestes de principi de mes. "La gent que ve amb caravana es queda, però la resta aviat marxa cap a casa si hi ha pluges", ha subratllat. Els campistes també han escurçat les estades i han gastat menys que en d'altres estius. "Es nota més que mai que hi ha crisi a Europa, sobretot a França i Itàlia", recalca el president. Els turistes, com és habitual en aquestes dates, provenen d'Alemanya, Holanda, França i Itàlia. Malgrat tot, Caballé ha destacat com a positiu que l'ocupació als bungalows s'ha situat entre el 90% i el 100%, una dada que denota un lleuger increment respecte l'agost anterior.

Pel que fa als apartaments turístics de la ciutat de Barcelona l'ocupació s'ha situat a l'entorn del 85% tant al mes de juliol com a l'agost. Des de l'associació d'apartaments (APARTUR) s'han valorat "molt positivament" les xifres d'aquest estiu i que són molt similars a les de l'any passat. El president de l'APARTUR, Enrique Alcántara, ha valorat especialment "l'absència" de conflictivitat amb els veïns, i el fet que cada cop hi hagi més civisme i una demanda creixent per part de famílies que sol·liciten aquest tipus d'allotjament. Les perspectives de cara al setembre també són molt bones.

Un 5% més de pernoctacions a Lleida

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha constatat un increment mitjà del 5% en les pernoctacions als establiments turístics de la demarcació. L'augment ha estat especialment significatiu en els càmpings, seguit del turisme rural i els hotels, on també han notat un augment de la despesa en restauració. Paral·lelament, el Patronat també xifra en un 5% el creixement del nombre d'activitats d'esports d'aventura.

El director del patronat, Juli Alegre, ha destacat altres dades com l'augment del 9,4% de persones que han accedit al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici a través del telefèric de l'estany Gento. També han crescut al voltant d'un 10% les persones que han participat a activitats del Centre d'Observació de l'Univers d'Àger, a la Noguera, i els indicadors també apunten que hi ha hagut un increment de visitants en punts claus del turisme cultural com el romànic de la Vall de Boí o el monestir de Vallbona de les Monges, a l'Urgell, inclòs a la Ruta del Cister. El tren dels Llacs ha registrat un increment del 27% per la incorporació d'un nou comboi que ha augmentat les places disponibles.

El director del Patronat destaca una recuperació del turisme català i estatal, fet molt rellevant perquè representen el 80% del total de visitants a les comarques de Lleida. Pel que fa a les previsions del mes de setembre, s'espera una ocupació del 60% en bungalows, 45% en acampada i d'entre el 40% i el 45% en hotels i turisme rural.

El turisme rus davalla un 50% a la Costa Daurada

La devaluació del ruble i el conflicte ucraïnès han fet que, aquest estiu, s'hagi notat una important disminució del turisme rus a la demarcació de Tarragona, de fins a un 50%. Un fet que ha complicat la temporada, sobretot, als hotels de la Costa Daurada, que han vist com, després d'uns mesos de juny i juliol força fluixos, la xifra d'ocupació fins al 15 d'agost s'ha quedat per sota del 90%, quan l'any passat es va superar el 92%.

Amb les dades a la mà, l'estiu ha estat "dur i difícil" pels 86 establiments hotelers de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda, sobretot per la davallada del 50% del turisme rus a la zona. Des de principis d'any i fins al 31 de juliol hi ha hagut 553.754 pernoctacions menys de clients d'aquest origen, que no s'han pogut compensar malgrat haver-ne recuperat unes 400.000 amb visitants d'altres mercats. Part del forat que ha deixat el turista rus s'ha cobert amb un augment de clients de l'estat espanyol, britànics i irlandesos, però ha estat "insuficient".

Als allotjaments rurals de les Terres de l'Ebre, tot i que el juliol també ha estat dolent, a l'agost han aconseguit salvar els mobles amb un 90% d'ocupació i amb reserves de darrera hora. La portaveu de l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre (Aturebre), Imma Masià, no descarta que les altíssimes temperatures del mes de juliol provoquessin que el turista escollís destinacions més d'interior i muntanya. "El temps ha influït per tenir un bon agost", ha apuntat Masià.

Finalment, els càmpings s'han mantingut més estables i esperen superar la xifra del 2014, amb un 75% d'ocupació durant l'estiu, tres punts per sobre que l'any passat. Aquí s'ha notat un increment del client català i de la resta de l'estat espanyol. Tot i la satisfacció, la presidenta de l'Associació dels Càmpings del Camp de Tarragona i l'Ebre, Berta Cabré, ha detallat que l'estiu ha estat més positiu per l'allotjament -bungalows o 'mobil home'-, que es reserva amb més anticipació, que no pas per l'acampada i el caravàning, que és més improvisat.

Més del 70% en el turisme rural a la Catalunya Central

El sector turístic de la Catalunya Central fa un balanç positiu de l'ocupació que hi ha hagut aquest estiu a les cases rurals del territori. El turisme rural és l'opció escollida per la majoria de visitants que escullen aquestes comarques per passar l'estiu, ja que busquen el contacte amb la natura o llocs atractius com Montserrat. Les associacions de turisme rural del territori han explicat a l'ACN que han registrat ocupacions superiors al 70%, tot i que les primeres setmanes d'agost moltes de les cases fregaven el ple absolut. El mes d'agost, doncs, ha permès remuntar una temporada que va començar amb ocupacions que rondaven el 50% durant el mes de juliol. El sector també ha notat una estabilitat del turista estranger, que bàsicament prové de França, Bèlgica i Holanda.

Des de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Jordi Pellicer, ha explicat que ha estat un estiu una mica "anòmal", ja que "vam començar el juliol una mica fluixet, però després s'ha anat arreglant i a finals de juliol i l'agost ha anat bastant bé". També ho creu la presidenta de l'Associació per al Desenvolupament de l'Alta Anoia, Mireia Bertran, que ha assegurat que ha estat un estiu similar al de l'any passat, en què l'ocupació més elevada s'ha concentrat en les tres primeres setmanes d'agost.

Des del Solsonès les impressions són més positives i, segons ha expressat la presidenta de l'Associació de Turisme Rural del Solsonès, Pilar Bielsa, "la sensació és que la temporada ha anat millor que l'any passat i hem registrat ocupacions més altes". A més, Bielsa ha explicat que també s'ha notat que els visitants han fet estades més llargues, a diferència d'anys anteriors "en què només et reservaven dues o tres nits i havies de fer les mil i una per encaixar-ho tot".