La segona fase de l'operació Petrum de la Guàrdia Civil contra el presumpte pagament de comissions il·legals del 3% a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) va obligar la formació d'Artur Mas a admetre que Teyco, el grup constructor sobre el qual gira la trama, va abonar a la seva Fundació Catalanista i Demòcrata (CatDem) un total de 357.000 euros entre 2007 i 2014. D'aquesta quantitat, 150.000 euros haurien estat ingressats directament per Teyco entre 2007 i 2009 i la resta, 207.000, van sortir d'una altra societat del grup, Bluegreen Village SL, entre 2012 i 2014.

Convergència va acusar la Guàrdia Civil d'actuar per motivacions polítiques, però la seva declaració implica el reconeixement d'un vincle econòmic entre la seva fundació i el conglomerat empresarial del clan Sumarroca, una nissaga vinculada al partit des del primer minut de la seva història que manté una estreta relació amb la família Pujol. A més, de la informació proporcionada per CDC es desprèn una altra dada que també qüestiona la legalitat de les aportacions que ha rebut la seva fundació del grup investigat.

La firma que hauria realitzat les principals contribucions, la promotora immobiliària Bluegreen, no es troba precisament en la millor situació financera per fer aportacions voluntàries a una fundació, segons El Confidencial. Els comptes declarats per la pròpia filial de Teyco reflecteixen que va tancar els anys 2011, 2012 i 2013 (últim any en què ha presentat comptes) amb pèrdues que sumen 747.368 euros. De fet, el 2013 no va tenir cap tipus d'ingrés. El termini mitjà de pagament a proveïdors en aquest exercici es va disparar fins als 337 dies. I durant un llarg període no va comptar amb un sol empleat en plantilla. Es tracta d'una companyia seriosament endeutada i, pels seus últims balanços, abocada a l'extinció. Però cap d'aquests paràmetres hauria impedit al clan Sumarroca treure de la seva caixa un total de 207.000 euros per contribuir al sosteniment de CatDem, segons la versió difosa per Convergència.

L'explicació no encaixa amb la hipòtesi amb què treballa la Guàrdia Civil. Fonts properes a la investigació consideren que les aportacions de Teyco haurien servit per a encobrir el pagament de comissions il·legals del 3% per l'adjudicació de contractes en administracions controlades per CDC. Bluegreen seria una de les empreses que va usar la trama per ocultar aquestes aportacions.

El mecanisme que hauria emprat el partit seria idèntic al que es es va descobrir en el cas Palau. El sumari d'aquest altre procediment considera provat que el partit de Mas va recórrer a la Fundació del Palau de la Música Catalana per desviar fons a la seva pròpia fundació i d'aquí als comptes del partit mitjançant un entramat de societats i factures falses. Com a conseqüència d'aquest escàndol, que ha provocat l'embargament preventiu de 15 seus de Convergència, la formació va decidir canviar el nom de la seva fundació. L'antiga Fundació Trias Fargas va passar a anomenar-se CatDem. Pot ser que la nova denominació també tingui les hores comptades després de l'operació de divendres.

Els casos Petrum i Palau també comparteixen protagonistes. Entre els suposats implicats en el cobrament de comissions a Teyco es troba l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, una de les peces clau en l'altre gran procediment que afecta el partit sobiranista. Agents de la Guàrdia Civil van tornar a escorcollar divendres el seu habitatge a la recerca de noves proves sobre els pagaments a CatDem.

Sorprès destruint proves

En aquest sentit, la Fiscalia Anticorrupció i la Guàrdia Civil van sorprendre Osàcar destruint proves. Els investigadors van descobrir al despatx de l'extresorer de CDC una trituradora plena de documents vinculats a Teyco.

Els fiscals Fernando Bermejo i José Grinda, que van dirigir l'entrada i escorcoll als immobles d'Osàcar i a la seu de CDC ja han ordenat que la documentació que estava sent triturada sigui recomposada el més aviat possible.

La Guàrdia Civil sospita que, igual que en el cas Palau, les presumptes comissions pagades per Teyco a la fundació de CDC van acabar sent transferides a comptes del propi partit. És a dir, que els diners recaptats mitjançant el tripijoc d'adjudicacions s'haurien utilitzat per sufragar l'activitat ordinària de la formació, constituint un clar cas de finançament il·legal. Aquest és el motiu pel qual agents de l'Institut Armat es van desplaçar a la seu de la formació després de registrar les oficines de CatDem.