El president de la Generalitat i número 4 de la llista de Junts Pel Sí, Artur Mas, va assegurar que «Catalunya no es trenca ni es trencarà» i va respondre així a l'expresident espanyol José María Aznar, que va pronosticar que abans es trencaria Catalunya que Espanya. A Aznar i també a aquells que deien que era impossible que gent tan diversa es posés d'acord, Mas va esgrimir la llista de Junts pel Sí com a resposta. Fins i tot va augurar que no només aquesta candidatura guanyarà, sinó que obtindrà la majoria. Davant de milers de persones reunides a la festa de candidats de Junts pel Sí, el president d'ERC va cridar a conjurar-se per aprofitar l'oportunitat «de dignitat, de justícia i d'igualtat d'oportunitats» que suposa la independència.

La festa del candidat de Junts pel Sí va aplegar, segons l'organització, unes 40.000 persones. Els milers de persones que es van congregar al passeig Lluís Companyses van poder fer fotos amb els candidats en diversos 'photo-calls' de Junts pel Sí i comprar merchandising independentista, des de samarretes fins a pitets, sabatilles, embotit i tot tipus d'articles amb l'estelada. La candidatura ja supera els 56.000 candidats.

El president de la Generalitat va subratllar que tres anys després d'haver votat per donar suport al dret a decidir, ara la ciutadania està cridada per exercir-lo. En aquest temps, va continuar, Catalunya ha anat «amb la mà estesa, amb un esperit de diàleg, de buscar acords, de negociació, seguint el tarannà pacífic inspirat en el diàleg de la societat catalana», però el que ha rebut a canvi ha estat «cops de porta», i no només això, sinó «silenci, menyspreu, amenaça, estratègia de la por, joc brut o querelles».

El procés, va dir, ha trencat amb tots els pronòstics de l'Estat, dels que deien que no hi hauria urnes el 9-N, els que deien que els partits independentistes no es posarien d'acord per anar junts i van augurar que abans es trencaria Catalunya que Espanya. «La nostra resposta és la llista de Junts pel Sí. Catalunya no es trenca ni es trencarà», va exclamar.

«I ara ens diuen 'és impossible que guanyeu, no tindreu majoria'. Doncs es tornaran a equivocar. El 27-S guanyarem i tindrem majoria», va concloure. Mas es va dirigir als votants «de bona fe» que estan indecisos i que volen apostar per un partit catalanista però no per Junts pel Sí. A aquestes persones els va advertir que el 27 es comptaran els que votin 'sí' i els que votin 'no', i millor que «aquesta gent de bona s'apunti al 'sí' perquè tindran un futur molt millor».

Per la seva part, el president d'ERC, Oriol Junqueras, número cinc de la llista, va remarcar que amb independència on s'hagi nascut, la llengua que es parli o la creença que es practiqui, la independència és l'únic mecanisme per garantir la igualtat d'oportunitats. La independència, va dir, «és una oportunitat de dignitat, una oportunitat de justícia, d'igualtat d'oportunitats», i va posar exemples l'ensenyament, la sanitat i el sistema de pensions.

«Ens hem de conjurar, que vol que jurem conjuntament, que ens jurem uns a altres que aprofitarem aquesta oportunitat, que farem la independència i que farem el país que necessitem i que ens mereixem», va demanar.

Romeva veu amenaces

Raül Romeva, cap de llista de Junts pel Sí, va remarcar que els governs d'Europa i del món «estan mirant Catalunya» mentre que el Govern espanyol «l'amenaça». «Aquests dies escoltarem crits, sentirem insults i amenaces, però aguantem, perquè creiem en el que estem fent i fem la campanya del diàleg», va assenyalar.

Romeva va cridar a votar aquest 27 «per decidir que no hi hagi mai més eleccions autonòmiques», i va erigir Junts pel Sí com la «millor garantia per fer l'únic canvi possible». «Ara no votem per reformar la Constitució, sinó per decidir que hem de fer una Constitució de Catalunya. Sense sobirania només podem triar qui governa, amb la sobirania podem decidir com es governarà», va afegir.

La número dos de la candidatura i expresidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va avisar que ara «ja no és 'o no però sí, sinó que ara és o sí o no». «I nosaltres som el sí», va exclamar Forcadell, tot advertint que el vot pel no és «estar amb l'Estat, estar amb el PP i estar amb el Rajoy».