L'acte institucional de la Diada s'avançarà al 9 de setembre per no interferir en la campanya electoral del 27-S, després que la coincidència entre la celebració de la Diada Nacional i l'inici de la campanya electoral d'unes de les eleccions que es preveuen més decisives concités la polèmica. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va detallar ahir el programa de la commemoració de l'Onze de Setembre durant una roda de premsa al Parlament.

D'altra banda, els actes del dia 11 de setembre es limitaran a les tradicionals ofrenes florals a Rafael Casanova i les jornades de portes obertes al Palau de la Generalitat i al Parlament. El president de la Generalitat, Artur Mas, mantindrà el seu discurs institucional del dia 10 de setembre al vespre, quan encara faltaran unes hores per l'inici de la campanya.

La cultura

El vespre del dia 9 de setembre es farà a la plaça de Sant Jaume un acte institucional que tindrà la cultura com a «eix vertebrador» de l'esdeveniment. Homs va destacar que un element com la cultura ha de ser suficientment integrador perquè totes les sensibilitats d'un país «divers» com Catalunya es puguin sumar a l'esdeveniment.

El director teatral Josep Maria Mestres i l'escriptor Albert Sánchez Piñol seran els responsables del guió i l'escenificació de l'acte, que també tindrà un record per la Mancomunitat de Catalunya, que celebra els 100 anys de la seva xarxa de biblioteques.

D'altra banda, es farà una projecció a la façana de la Generalitat, acompanyada de lectures de textos i interpretacions de peces musicals, a partir de la presentació que anirà a càrrec de l'actor gironí Pep Cruz. Algunes de les efemèrides que es recordaran seran el 700 aniversari de la mort de Ramon Llull o els 750 anys del naixement de Ramon Muntaner, entre d'altres. Homs va reconèixer que l'allotjament de la plaça de Sant Jaume és limitat i que s'han previst alternatives si es veu que hi ha més demanda de la que pot assumir aquest espai.

Les primeres diputades

En el marc dels actes de la Diada, el vicepresident segon del Parlament de Catalunya, Lluís Maria Corominas, va explicar que el dia 9 de setembre també es lliurarà la medalla d'honor del Parlament a les vuit primeres diputades de la cambra, que van començar a treballar en la legislatura iniciada el 1980.

El vicepresident també va afegir que es lliurarà al mateix temps aquest reconeixement a l'Institut Guttmann amb motiu del seu cinquantè aniversari.

Finalment, Corominas va demanar «respecte institucional i normalitat democràtica» als grups parlamentaris que l'any passat no es van sumar als actes de la Diada i els va demanar que enguany participin en l'esdeveniment.